Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514095
Complexnummer
514094 - Sportpark Leeuwarderweg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82893/122
Kadastrale aanduiding
Sneek D 3310
Leeuwarderweg 52, 8605 AJ te Sneek

Omschrijving

Inleiding

Aan de noordzijde van het langgerekte TRIBUNEGEBOUW liggen de kantine, de bestuurs- en kleedkamers met verdieping en, aan de zuidzijde, de (verkorte) tribune, die qua volume en gevelrooilijn alle variëren. Onder de tribunes zijn bergingen gesitueerd. De kleedkamers zijn tegenwoordig in gebruik als opslag. De bestuurskamer had een balkon dat is dicht gezet. De keuken en het bar-gedeelte van de kantine zijn vernieuwd.

Omschrijving

Het gebouw is volledig uitgevoerd in hout met de kantine onder een schilddak, de bestuurskamer onder een plat dak en de tribune onder een zeer flauw hellend lessenaarsdak, allen met een bitumineuze dakdekking. De wanden zijn samengesteld uit horizontale grenen delen tegen een houtskelet.

Het kantinedeel is omgeven door een veranda met borstwering. De kantinewand bestaat volledig uit een pui op een borstwering met dubbele toegangsdeuren centraal in de drie gevelzijden. De pui is aan de noordzijde afgeschuind. Elk pui-segment bestaat uit een groot venster met daarboven twee acht-ruits bovenlichten.

Het bestuurs/kleedkamerdeel bestaat uit drie aaneengeschakelde delen, variërend in hoogte en gevelrooilijn. Aan de oostzijde over het gehele gevelvlak meerruits puien en een toegang; de kozijnen op de verdieping zijn geplaatst met het dichtzetten van de balkons. Aan de westzijde over de volle lengte bovenlichten van de voormalige kleedkamers met veel horizontale roeden en een toegangsdeur; op de verdieping drie meerruits vensters.

De borstwering van de tribune is jaren geleden verlaagd; de houten banken zijn origineel; de zijwand grenzend aan de bestuurskamer is afgeschuind, dit in verband met de trap naar de verdieping. De westzijde heeft diverse toegangsdeuren en een enkel venster naar de berging onder de tribune. De tribune wordt afgesloten (zuid) door een verhoogd deel, in volume en vorm afgeleid van het bouwdeel aan de andere zijde van de tribune. Aan de structuur van het INTERIEUR is weinig veranderd. Alle onderdelen, vloeren en wanden zijn van hout, met uitzondering van de sanitaire voorzieningen in de voormalige kleedkamers en keuken.

Waardering

Het tribunegebouw van het Sportpark Leeuwarderweg is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- voor het oeuvre van de architect;

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- vanwege het bijzondere materiaalgebruik;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang is;

- vanwege de bouwtechnische en functionele zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514094. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Tribune(J)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1927
1927
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
De Kok, J. ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur