Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514096
Complexnummer
514094 - Sportpark Leeuwarderweg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82893/108
Kadastrale aanduiding
Sneek D 3310
Leeuwarderweg 52, 8605 AJ te Sneek

Omschrijving

Inleiding

De TOEGANGSPOORT tot het Sportpark Leeuwarderweg bestaat uit twee gespiegelde KASSAGEBOUWTJES met daartussen een ijzeren poort met één dubbele poort en aan weerszijden een ijzeren poort; rechts naast de toegangspartij een extra stalen poort. Het hek is na WO II geplaatst ter vervanging van het originele houten hek, dat niet qua voorkomen maar wel qua opbouw hetzelfde was. Tegen de dubbele poort hangt het wapen van L.S.C.

Omschrijving

De kassagebouwtjes zijn tot aan de bovendorpels uitgevoerd in donkerrode baksteen met daarboven gele baksteen, onder betonnen plat dak met overstek dat groter is aan de Leeuwarderwegzijde. De toegang bevindt zich aan de parkzijde; het loket bevindt zich aan de poortzijde, waarbij het bovenlicht van het loketvenster in de voorgevel terugkomt met hieronder een witte betonnen plaat; de kalven steken uit het kozijnvlak; boven de bovenlichten een betonnen latei. Op de hoek, vanaf de rollaag onder het loket, een houten paal die door het dak heen prikt ten behoeve van vlaggemasten.

Waardering

De toegangspoort van het sportpark aan de Leeuwarderweg is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514094. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Sportgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1927
1927
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
De Kok, J. ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur