Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514099
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82687/191
Kadastrale aanduiding
Sneek B 4899 A5
Sneek B 4899 A4
Grootzand 66, 8601 AZ te Sneek

Omschrijving

Inleiding

De WINKELWONING is gebouwd in 1907-1910 voor de koffiehandel firma Visser & Zonen die van 1792 tot 1922 bestond. Het pand bezit een van de laatste nog originele winkelpuien in het centrum van Sneek en is de enige nog gave winkelgevel van Nicolaas Molenaar, de architect die diverse winkelpanden in Sneek heeft ontworpen. Van het originele Neo-Renaissance winkelpand resteert slechts de fraaie gevel. De woningen en de winkel zijn in 1990-1991 ingrijpend gemoderniseerd en de originele structuur is niet meer intact. Tegen de achterzijde zijn een winkelmagazijn en een trappenhuis voor appartementen aangebouwd die buiten de bescherming van rijkswege vallen.

Omschrijving

De trapgevel met klauwstukken is opgetrokken in gele baksteen op een grijze hardstenen plint; grijs leien Frans schilddak met schubdekking; zinken nok met hoge pirons; in de flanken een dakkapelletje met zinken piron.

De begane grond bevat twee forse winkelpuien. De linker pui bestaat uit een venster en een toegangsdeur, de rechter pui uit twee vensters; alle zijn voorzien van een bovenlicht met glas-in-lood en plantfiguratie. De puien staan elk onder een segmentboog; hardstenen aanzetstenen. Boven de pui een houten luifel op klossen die aan de uiteinden wordt begrensd met gedecoreerde gevelstenen; een slang rondom een zwaard met vleugels met daarboven een urn.

Op de verdieping twee forse puien onder een getrapte segmentboog met glas-in-lood bovenlichten; hier tussen een gevelsteen met een engel en plantfiguratie en het opschrift 'opgericht 1794'. Hierboven een cordonlijst met centraal een venster (voorheen luik) dat geplaatst is in 1991, geflankeerd door tien nissen; boven de nissen een hardstenen lijst; boven het venster een dubbel venster (eveneens vervangen in 1991) met gemetseld deelzuiltje en onder een gemetselde archivolt een gevelsteen met het bouwjaar 1910; aan weerszijden een nis. De klauwstukken en pirons op de trapgevel zijn van hardsteen.

Waardering

Het winkelpand van N. Molenaar op het Grootzand is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling;

- als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling;

- voor het oeuvre van de architect;

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp van de voorgevel;

- voor het aanzien van de omgeving;

- vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur;

- vanwege de functionele en typologische zeldzaamheid in relatie tot de ouderdom.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1907
1910
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Molenaar, N. ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur