Donkerbroek E 693
Tjabbekamp 3, 8435 VS te Donkerbroek

Inleiding

Het RECREATIEHUISJE de "Klokkebei" is in 1929 ten zuiden van Donkerbroek gebouwd naar ontwerp van architect M.O. Meek. Opdrachtgever was de familie Gorter te Donkerbroek. Het huisje ligt in de rond de eeuwwisseling aangeplante bossen en is met de voorgevel naar het westen gericht.

Een lang en smal L-vormig pad loopt vanaf de weg naar het huis dat aan de rand van het bos tussen struiken en hoge larix-bomen is verscholen. De ruime tuin ligt aan de westkant en grenst aan de achterliggende bossen. De tuin beslaat 2,8 hectare grond en ligt als een lange reep noord-zuid gericht. De originele tuinaanleg is door tuinarchitect Vroom uit Glimmen verzorgd. Aan de zuidkant bevinden zich een houten fietshok met "hûske" en de oude bouwkeet die gebouwd is met de bedoeling om het als dependance te gebruiken. Beide blijven buiten bescherming.

Omschrijving

Het recreatiehuisje van één bouwlaag is op een rechthoekige plattegrond gebouwd. Het overstekende schilddak is gedekt met riet. Op de nok bevindt zich een schoorsteen, in de schilden drie dakkapellen. Het huisje is in grenenhout opgetrokken. Het hout is buiten en binnen in donker bruin en donker groen geverfd. De houten, naar voren stekende plint loopt in de noord-, oost- en zuidgevel door en wordt in de westgevel afgesloten bij de ingangspartij. Hier leidt een drietreeds houten trapje naar de houten voordeur met boven- en zijlicht. Deze bevindt zich onder een luifel welke rust op houten kolommen op een "bordes-achtige" balustrade. Alle vensters aan de voor- en achtergevel hebben een horizontale roedeverdeling. Aan weerszijden van de entree zijn twee vensters met bovenlicht en elk één luik; boven de deur, in de afgewolfde top, bevindt zich een tweelicht- tweeruitsvenster. De achtergevel wordt ingedeeld door een groot tweelicht- vierruits venster met luiken en een horizontaal vierruits bovenlicht.

Boven dit venster, in de afgewolfde top, bevindt zich een tweelicht- tweeruitsvenster. Vanaf de zuidhoek van de voorgevel loopt een horizontale vensterpartij over de gehele zuidelijke zijgevel tot in de achtergevel. De raampartij in de zuidgevel is niet origineel maar werkt niet verstorend op het geheel en rust op de oorspronkelijke houten bekisting.

In de noordelijke zijgevel bevindt zich links, op plinthoogte, een tuindeur met luiken die, gesloten, de hele deurpartij dekken. Hierboven bevindt zich een horizontaal liggend vierruitsbovenlicht. Een betonnen drietreeds stoep heeft de oorspronkelijke houten vervangen.

Interieur De indeling en de inrichting van het interieur zijn nagenoeg oorspronkelijk. In de rechthoekige hal bevindt zich de trap naar boven. In de slaapkamer rechts, de woonkamer en de keuken bevinden zich houten kasten en twee houten bankjes. De houten balkenplafonds zijn origineel. Ook nog aanwezig is de hoge houten lambrisering. Links in de kamer is een schouw. In de veranda is nog het houten meubilair aanwezig: een houten in tweeën te delen bank en een kast. In de keuken bevindt zich de kelderkast. De slaapkamer links van de entree is tot doucheruimte verbouwd. De zolder is geheel in de oorspronkelijke staat.

Waardering

De recreatiewoning, in 1929 in Donkerbroek gerealiseerd, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als uitdrukking van de recreatieve ontwikkeling in het bosgebied ten zuiden van Donkerbroek,

- als voorbeeld van een recreatiewoning met voor de periode van ontstaan karakteristiek materiaalgebruik, nl. hout en riet,

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege de hoge mate van architectonisch gaafheid van het exterieur,