514125 - Generaal de Bons kazerne
Jac Marisplein 1, 5363 VM te Velp
Jac Marisplein 3, 5363 VM te Velp
Jac Marisplein 4, 5363 VM te Velp
Jac Marisplein 5, 5363 VM te Velp
Jac Marisplein 6, 5363 VM te Velp

Inleiding

Gebouw C was oorspronkelijk in gebruik bij de WACHTCOMMANDANT en de MEDISCHE DIENST. Het dateert uit 1939, vertoont Expressionistische vormen en is nagenoeg in oorspronkelijke staat.

Omschrijving

Het tweelaags gebouw heeft een U-vormige plattegrond en de anderhalfsteens muren zijn opgetrokken in verschillende kleuren baksteen. Het gebouw wordt gedekt door een samengesteld schilddak, belegd met verbeterde Hollandse pannen en heeft een fors overstek. De gevels zijn geleed met betonnen banden en lijsten. Tegen de noordelijke gevel is een met kiezels gevulde, over de gehele breedte van de gevel doorgetrokken bloembak gemetseld. Tegen de oostelijke gevel staat een luifel op betonnen kolommen. Aan de noordelijke zijde, naast de poort (2), wordt deze galerij afgesloten door de halfronde eenlaags erker onder platdak van de wachtcommandant. Het gebouw heeft opgeklampte deuren en kozijnen met een ijzeren roedenverdeling en een klein openslaand boven- en onderlicht.

Markante elementen in het gebouw is de drielaags trappenhal aan de oostelijke zijde. Deze is boven de rondbogige ingangspartij voorzien van een over de gehele hoogte overhoeks geplaatste glas-in-lood schacht, bekroond door een uurwerk (Koninklijke Eijsbouts, 1939). De zuidelijke gevel heeft een eenvoudige ingangspartij onder luifel, bestaande uit een opgeklampte vleugeldeur. De zuidelijke achterbouw is, in tegenstelling tot de noordelijke en oostelijke vleugel, eenlaags. De aan de straatzijde tegen de noordelijke gevel aangebrachte tekst met de naam van de kazerne: "Generaal de Bons / kazerne", is zoals bij de andere kazernes uit deze serie vervaardigd van met de hand gesmede, deels opengewerkte ijzeren letters.

Het zeer sober uitgevoerde interieur is gerenoveerd maar heeft nog de oorspronkelijke indeling. Van belang zijn onder meer de oorspronkelijke betonnen vloeren, houten kappen en de resterende panelen kastdeuren.

Waardering

Het kazernegebouw C is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en strategische ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van kazernes in het interbellum. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl die door de bureaus der genie werd toegepast en wegens het materiaalgebruik en de rijke detaillering. Het is van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Kazerne

Na de 2e wereldoorlog zijn de gebouwen diverse keren gerenov