514125 - Generaal de Bons kazerne
Generaal de Bonsweg 1, 5363 ST te Velp

Inleiding

In de noordoostelijke hoek van het terrein staat gebouw A, het voormalige KANTINEGEBOUW, tegenwoordig in gebruik als manschappenkantine, filmzaal en kantoren. Het gebouw dateert uit 1939 en vertoont Expressionistische vormen. Het is na de Tweede Wereldoorlog verschillende malen gerenoveerd. Aan de zuidelijke gevel is in deze periode een nieuwe vleugel aangebouwd.

Beschrijving Het gebouw heeft een L-vormige plattegrond en bestaat uit een westelijke vleugel van twee bouwlagen, met aan de zuidelijke zijde één bouwlaag, en een noordelijke vleugel van één bouwlaag. Het gebouw wordt gedekt door overstekende schilddaken met verbeterde Hollandse pannen. Zoals de andere gebouwen zijn de anderhalfsteens gevels gemetseld in verschillende kleuren baksteen en worden ze geleed door kunststenen lijsten. Ook hier treft men de ijzeren kozijnen en vensters aan, gedeeltelijk uitgevoerd met een roedenverdeling met openslaand boven- en onderlicht. Karakteristieke architectonische details zijn de rondlichten, het rondbogige ingangsportiek met oorspronkelijke lantaarn en het balkon met smeedijzeren hekwerk op de etage, aan de noordelijke zijde gesteund door een bakstenen pijler op kunststenen uitkraging. De eenlaags noordelijke vleugel heeft in de westelijke gevel een openslaande vleugeldeur met boven de kunststenen latei een ijzeren bovenlicht met roedenverdeling. Het interieur is verschillende malen gerenoveerd maar heeft verschillende oordpronkelijke elementen, waaronder het trappenhuis, behouden.

Waardering

Het kazernegebouw A is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en strategische ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van kazernes in het interbellum. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl die door de bureaus der genie werd toegepast en wegens het materiaalgebruik. Het is van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur. Het object heeft belang als onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van nationaal belang is.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Kazerne
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Magazijn