514131 - Basilius van Bruggelaan
Grave H 739
Bij Basilius van Bruggelaan 2, 5363 VA te Velp

Inleiding

De bouw van de westelijke KLOOSTERVLEUGEL is waarschijnlijk gestart in augustus 1863, enkele jaren na de stichting van het klooster, en werd in 1867 voltooid.

Beschrijving Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en wordt gedekt door een zadeldak met lei in Maasdekking, met een schild aan de noordelijke zijde. De bakstenen gevels zijn soberder uitgevoerd dan in de aan de straat gelegen gebouwen (1) en (2). De openslaande vensters met bovenlicht hebben dezelfde a-symmetrische roedenverdeling als (1). Op de begane grond zijn de vensters gewijzigd. De langsgevels van de westelijke vleugel tellen zeven vensterassen. Tegen de oostelijke gevel staat een deels bakstenen, deels gietijzeren waterpomp.

In het gebouw waren voornamelijk kloostercellen ondergebracht.

Aan de noordelijke zijde sluit het aan op de voormalige sacristie van de kapel. Op de etage ligt een voormalige bidplaats, van waar uit men via een venster zicht had in de kapel.

In 1916 is tegen de sacristie een recreatieruimte gebouwd.

Vanuit de bij de apsis van de kapel gelegen sacristie heft men toegang tot de tegen de noordelijke tuinmuur gelegen tuinhok.

Tegen de zuidelijke gevel staat een aangebouwd tweelaags privaatgebouw onder plat dak. De gevel, waarin enkele kleine lichten zijn aangebracht en die gesierd is met een keperboogfries, is in de twintigste eeuw verhoogd.

Waardering

Het kloostergebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve klooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de sobere ornamentiek. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, kapel, tuin en economiegebouwen. Het is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de omgeving, waar ook het reeds eerder beschermde kapucijnenklooster is gelegen.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Kloosterkapel(TFU)

Neo-Romaanse stijl