Grave K 838
Tolschestraat 2, 5363 TC te Velp

Inleiding

Ten oosten van het hoofdgebouw staat een langgerekt DIENSTGEBOUW met onder meer de keuken en (aan de oostelijke zijde) een door het gebouw voerende poort, die leidt naar het achterterrein. Het pand ontneemt het zicht vanaf de openbare weg op het achtererf van het voormalige klooster. Dit gebouw maakt deel uit van het oorspronkelijke bouwplan en is dus naar ontwerp van A. Slootmaekers tussen 1862-'65 gerealiseerd.

Omschrijving

Het gebouw heeft een langgerekte, rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt door de poort gescheiden in twee delen. Het westelijke deel heeft een zadeldak met lei in Maasdekking en de handvorm bakstenen voorgevel heeft vijf vensterassen. Op de begane grond zijn gekoppelde rondbogige lancetvensters geplaatst, terwijl men op de etage getoogde, openslaande vierruits vensters aantreft. De centrale ingangsparij wordt door lisenen geflankeerd en ook hier treft men kleurig siermetselwerk aan. De gevel is voor een groot deel met wingerd begroeid. Aan de achterzijde zijn enkele kleine, eenlaags oorspronkelijke aanbouwen onder plat dak. In het interieur is veel van het oorspronkelijke karakter door moderniseringen verloren gegaan. Naast de keuken is een naar het achtererf leidende, getoogde bakstenen poort met houten zoldering. Ook deze poort behoort tot het oorspronkelijke bouwplan. Het ten westen gelegen deel van dit bedrijfsgebouw is sterk gemoderniseerd. Het heeft een rechthoekige plattegrond en twee bouwlagen onder een licht geknikt zadeldak met kruispannen. De voorgevel telt drie vensterassen maar gaat deel schuil achter een eenlaags aanbouw uit omstreeks 1960. Op de etage zijn dezelfde getoogde vensters toegepast als op de etage van de keuken.

Waardering

Het object heeft algemeen belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. Het heeft een bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur; is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; en is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster Jezuïetenklooster