514140 - Sint Vincentius
Grave K 871
Tolschestraat 21, 5363 TB te Velp

Inleiding

De R.K. PASTORIE van de H.Vincentius en H.Antonius van Padua parochie is een blokvormig gebouw met hoge dakpartij, gelegen aan de zuidelijke zijde van de R.K. kerk. Het werd omstreeks 1937 gebouwd in traditionele Delftse School-stijl door de architecten M. van Beek en C. van Moorsel.

Omschrijving

Het gebouw heeft een L-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een geknikt zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. Op het dak een forse schoorsteen met een koperen kap. Via een tussenlid met garage en gang onder zadeldak is de pastorie met de kerk verbonden. De asymmetrische voorgevel telt vijf vensterassen en is opgetrokken in baksteen. Links van het midden is in een ondiep portiek met korfboog een opgeklampte voordeur met zijlichten en diefijzers. Boven de korfboog een tufstenen gevelsteen met de inscriptie: "PAX". Rechts van de deur een tufstenen brievenbus met de inscriptie: "POST". In de voorgevel zijn vierruits vensters met terracotta dorpels geplaatst, al dan niet uitgevoerd met opgeklampte luiken. Aan de zuidelijke zijde bevindt zich de woonkamer, met in de voor- en zijgevel openslaande zesruits vensters met ingebouwde houten rolluiken.

De achtergevel en de zuidelijke zijgevel hebben op de etage vierruits vensters, deels beschermd door diefijzers. Ter plaatse van de woonkamer is aan de achterzijde later een serre aangebouwd. In de zuidelijke topgevel belicht een klein rondlicht de zolder.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie in het Interbellum. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architecten Van Moorsel en Van Beek. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling en verplaatsing van het kerkdorp Velp na 1900. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)