Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514144
Complexnummer
514143 - Kazematten complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82675/15
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Grave E 1593
St Elisabethstraat 2, 5361 HK te Grave

Omschrijving

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van het terrein staat direct aan de oever van een doodlopende arm van de Raam (een voormalige gracht van de zeventiende-eeuwse vestingwerken) een betonnen KAZEMAT van het S3a-type, ook wel Stekelvarken genaamd. Vanuit de kazemat kon in zuidoostelijke richting over de geïnundeerde Raam vuur worden afgegeven. De kazemat dateert uit omstreeks 1939.

Omschrijving

De kleine, gewapend betonnen mitrailleurkazemat heeft een driezijdig afgeschuinde frontzijde, waarin een drietal schietgaten is aangebracht. De kazemat had een lichte frontdekking van tachtig centimeter dikte, en een relatief breed schootsveld doordat met een lichte mitrailleur door het middelste schietgat, dan wel die opzij, frontaal en flankerend vuur kon worden afgegeven. Door de grote schietgaten was de kazemat echter kwetsbaar voor de vijandelijke artillerie. In de keelzijde is een lage toegangsdeur aangebracht. Zowel deur als schietgaten zijn dichtgemetseld.

Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de vorming van een strategisch landschap in het kader van de landsverdediging kort voor de Tweede Wereldoorlog; het object is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ontwikkeling van de militaire techniek voor 1940. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, de Peel-Raamstelling, dat cultuurhistorisch van belang is; het is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historischruimtelijke relatie met wateren en bodemgesteldheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514143. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Kazemat (B10)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1939
1940
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Betonkazemat 2 tal B kazematten

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing