Actualiteit gegevens: 11-05-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514154
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Graf Le Sage ten Broek
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
14 april 2000
Kadaster deel/nr: 
82673/157
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Land van Cuijk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Grave
X-Y coördinaat: 
179735 - 418592

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Op de overigens niet van rijkswege beschermde R.K. begraafplaats, gelegen tegen de voormalige vestingwerken aan de zuidoostelijke zijde van Grave, staat het in sobere neo-gotische stijl uitgevoerde GRAFMONUMENT uit 1885 van I.G. Le Sage ten Broek (1775-1847), een ontwerp van de Nijmeegse beeldhouwer P.A. de Leeuw. In dat jaar heeft is door een speciaal in het leven geroepen commissie een geldinzameling gehouden om, namens de Nederlandse katholieke gemeenschap, in nagedachtenis van Le Sage ten Broek, ter vervanging van het ruim 35 jaar oude, verrotte grafkruis een nieuw grafmonument te kunnen plaatsen. De sokkel van het grafteken rust op verschillende treden, bestaande uit natuurstenen en kunststenen voetplaten.

De onderste is in de loop van de twintigste eeuw vervangen, dan wel toegevoegd.

Omschrijving

Het hardstenen grafmonument bestaat uit een grafkruis met op de dwarsbalk de inscriptie: "spes mea", gesteld op een eveneens natuurstenen, gekanteelde, op voetplaten rustende sokkel met op de hoeken overhoeks geplaatste flankeerkolommetjes.

Tussen de kolommen is tegen de (westelijke) voorzijde van de sokkel een marmeren medaillon geplaatst, met in hoogreliëf het portret van de overledene. Op dezelfde plaats aan de zuidelijke, oostelijke en noordelijke zijde een marmeren plaquette met respectievelijk de inscripties: "Hulde van Ned. Katholieken / aan de nagedachtenis / van Joachim George / Lesage ten Broek / Den edelen bekeerling / den onvermoeiden strijder / den voorbeeldigen Christen / A.D. 1885", "Geb. te Groningen 27-11-1775 / In den schoot der kerk / teruggekeerd 1806 / Ridder van / 't Gouden Spoor 1840 / overl. te Grave 11-7-1847 / R.I.P." en: "'K verlang geen kost- / baar praalgesteente / geen ijdle lofspraak / op mijn graf / maar 't Kruis alleen / dat me in dit leven / de hoop op beter / leven gaf".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de geschiedenis van het katholicisme vanwege de herinnering aan een belangrijke katholieke emancipator uit de negentiende eeuw, het is van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de beeldhouwer P.A. de Leeuw. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
GraveTegen vestingwerken

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenGrafmonumentKatholieke begraafplaats

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GraveE732

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenErebegraafplaats

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18001800globaalvervaardiging