Rijksstraatweg 74, 3631 AD te Nieuwersluis

Omschrijving

TUINHUIS behorende tot de historische buitenplaats Middenhoek. In de noordoosthoek van de aanleg aan de Vecht staat een tuinhuis uit 1908, dat sinds ca.1945 als woning in gebruik is waarvoor het aan de westgevel met een keukenaanbouw is uitgebreid, deze is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken tuinhuis van hout en gepleisterde baksteen bestaat uit één bouwlaag op een gemetselde plint en onder een met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekt flauw hellend zadeldak met windveren en makelaar. De voorgevel (zuid) heeft twee symmetrisch geplaatste, originele 15-ruitsschuifvensters met getoogd bovenlicht, daartussen was oospronkelijk een tuindeur waarvan de natuurstenen drietredige stoep nog aanwezig is; de top heeft vertikaal beschot en een klein venster. De naar de Vecht gekeerde oostgevel is bekleed met horizontaal beschot en voorzien van twee, links in de gevel geplaatste, gekoppelde 30-ruitsschuifvensters in een getoogde omlijsting met een borstwering van vertikale beplanking, rechts een getoogd 20-ruitsschuifvenster met zijlichten gevat in een eveneens geprofileerde omlijsting (Serliana-motief). Tegen de achtergevel een aanbouw onder plat dak; in de westgevel naast de aanbouw een getoogd 30-ruitsschuifvenster met borstwering. Inwendig een gaaf bewaarde ruimte-indeling (kelder en zolder) met aankleding (betimmeringen en paneeldeuren). Langs de weg een eenvoudig ijzeren spijlenhekje als afscheiding.

Waardering

TUINHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek onderdeel van een buitenplaats; - vanwege de beeldbepalende ligging; - vanwege functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca