514169 - Mobach aardewerkfabriek
Utrecht R 1092
Kanaalweg 24, 3526 KM te Utrecht
Kanaalweg 23, 3526 KM te Utrecht

Kanaalweg 24 - Mobach-plateelbakkerij en woning

Complexonderdeel 1

Omschrijving

FABRIEKSGEBOUW van AARDEWERKFABRIEK, bestaande uit twee geschakelde bedrijfsgebouwen en daarmee verbonden woning uit 1913, opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond. De drie genouwen van ongelijke hoogte zijn alle met de nik van het zadeldak gericht op de weg. Als voorgevel van de twee fabieksgebouwen wordt de noordizjde beschouwd die is gericht op het Merwedekanaal. Het linker bouwdeel (plateelbakkerij) is ten opzichte van het aangrenzende bouwdeel hoger opgetrokken en smaller en is voorzien van een pannen zadeldak en het bredere rechter bouwdeel is belegd met golfplaten; beide loodrecht op de weg gesitueerd. Het tweelaags bouwdeel heeft een zes venstertraveeën brede zijgevel (waarin twee deuren tbv trafohuis) en daarachter nog een lagere aanbouw; de voorgevel bevat begane gronds een gewijzigde situatie en is nu behalve een onder de geveltop geplaatst rondvenster blind uitgevoerd. Alle vensters in dit bouwdeel zijn vensters met uitzondering van de bovenste reeks in de lagere aanbouw, welke in metaal zijn uitgevoerd. Alle vensters met roedeverdeling. De verdieping van dit deel werd gebruikt als droogruimte. Het bredere eénlaags bouwdeel rechts telt in de symmetrisch ingedeelde voorgevel drie traveeën waarin twee getoogde ijzeren vensters met roedeverdeling ter weerszijden van de - vernieuwde - deur. Daarboven tegeltableau met afbeelding van pottenbakker en de flankerende tekst 'N.V. MOBACH'S AARDEWERK VOORHEEN K. MOBACH'. Daarboven rond venster. Het interieur heeft onder meer een oude moffeloven uit 1922, de laatste in Nederland. Door middel van een muurtje, waarin een poortje, is dit pand verbonden met het woonhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. De voorgevel is drie venstertraveeën breed met schuifvensters met bovenlichten met roedeverdeling. Voorts in de linker travee een houten deur met zij- en bovenlichten met glas-in-lood, daarboven een balkon.

Waardering

Plateelbakkerij met woning van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een zeldzaam industrieel complex en vanwege de bijzondere industrieel-historische waarde van de moffeloven.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Aardewerkfabriek