514172 - Fabriekscomplex Jongerius
Utrecht R 1367
Utrecht R 1389
Utrecht R 1127
Utrecht R 1109
Kanaalweg 64, 3527 KX te Utrecht

Omschrijving

Villatuin onderdeel van het fabriekscomplex Jongerius. De tuin ligt rondom de villa en is vrijwel direct na de bouw van het huis rond 1938 aangelegd in een stijl aansluitend bij die van het huis (Nieuwe Zakelijkheid). De terrassen rondom het huis worden afgesloten met gemetselde en gepleisterde plantenbakken. Aan de voorzijde bevindt zich een rondlopend oprijpad met aan beide zijden een bruggetje over de Grift en een hek langs de voorzijde. Aan de achterzijde is het opvallendste element de (restanten van) de pergola die van de achterdeur van de villa leidde naar het fabriekskantoor. Rondom dit geheel bevindt zich een aanleg van perken, gemetselde muurtjes annex plantenbakken, gazons, voetinghekjes van rond buisstaal en een U-vormige vijver. De beplanting (perken, bakken en begroeiing pergola) is door achterstallig onderhoud verdwenen of sterk verwaarloosd. De loopvlakken zijn belegd met roodgebakken tegels.

Villatuin van het fabriekscomplex Jongerius van algemeen belang vanwege:

- Architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een villatuin in zakelijke stijl als één geheel ontworpen bij de villa;

- Ensemble waarden als ruimtelijk functioneel onderdeel van het geheel van het complex;

- Zeldzaamheidswaarde en redelijk gaaf bewaard.