514172 - Fabriekscomplex Jongerius
Utrecht R 1389
Utrecht R 1127
Kanaalweg 64 A, 3527 KX te Utrecht

Omschrijving

FABRIEKSKANTOOR horende bij het fabriekscomplex Jongerius, gebouwd in 1936. Het kantoor is achter de villa gesitueerd. Het rechthoekige gebouw staat met zijn lange gevel naar de villa. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen onder platdak. Het geheel is opgetrokken in beton en uitgevoerd met stalen vensters. De buitengevels zijn witgeschilderd. Een deel van de oorspronkelijke geveldecoratie (lichtopstanden, klok en luifel) en belettering is verdwenen. De vensters, oorspronkelijk rood geschilderd zijn als horizontale stroken in de gevels geplaatst. Centraal in het midden de ingangspartij. De inwendige indeling bestaat uit een centraal trappenhuis in het midden met marmeren trappen. Het glas-in-lood venster bevond zich in dit trappenhuis. Links en rechts daarvan open kantoorruimten.

Fabriekskantoor behorende bij het fabriekscomplex Jongerius is van algemeen belang:

- vanwege cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een fabriekskantoor ten behoeve van de vervoersindustrie;

- van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een fabriekskantoor in de stijl van de Nieuwe zakelijkheid met (oorspronkelijk) art-deco decoratie;

- vanwege het goeddeels behouden interieur;

- van ensemble waarde vanwege ruimtelijk-functionele relatie tot de overige onderdelen van het complex;

- vanwege zeldzaamheidswaarde en (relatieve) gaafheid.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw