514177 - Antonius van Padua
Catharijne C 3138
Kanaalstraat 200, 3531 CR te Utrecht

Inleiding

PASTORIE met tuin bij de St. Anthonius van Paduakerk, gebouwd in 1902 naar ontwerp van J. Stuyt en J. Cuypers in de stijl van het Traditionalisme en gelegen in de zuidwesthoek van het trapeziumvormige plein.

Omschrijving

De pastorie bestaat uit een rechthoekig bouwdeel van twee bouwlagen met kap evenwijdig aan de Kanaalstraat, verbonden met een eenlaags bouwdeel met kap evenwijdig aan de straat en een tweelaags bouwdeel op de hoek met de Pieter Bothstraat met tuitgevels ingeklemd tussen een kap evenwijdig aan de P.Bothstraat. De gevels zijn geheel opgetrokken in baksteen. De steile zadeldaken zijn gedekt met leien en hebben een brede overstek.

Het linker bouwdeel is drie venstertraveeën breed en heeft houten kruisvensters met glas-in-lood bovenlichten. In de zijgevel zijn er alleen beganegronds vensters aanwezig. In de kap aan de Kanaalstraatzijde een dakkapel in chaletstijl. In het eenlaags bouwdeel is de rondboogvormige ingang gesitueerd. Links daarvan een gekoppeld kruisvenster. Daarboven een door de dakrand heenstekend dakkapel in chaletstijl. Het rechter bouwdeel heeft twee traveeën brede gevel aan de Kanaalstraat met eenvoudige schuifvensters op de begane grond en kruisvensters op de verdieping, daarboven in de geveltop twee ronde venster.

Op de kap karakteristieke schoorstenen.

Waardering

Pastorie van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als behorende bij de St. Antonius van Paduakerk, naar ontwerp van J. Stuyt en J. Cuypers in Traditionalistische stijl. De pastorie ontleend voornamelijk zijn belang aan de aanwezigheid van de kerk waarmee het een complex vormt.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Stuyt, J. ; Stad Utrecht