514184 - Merwedekanaal
Catharijne C 2119
Kanaalweg 90, 3533 HG te Utrecht

Omschrijving

SLUISWACHTERSWONING met bergplaats onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal uit 1890, gelegen aan de omgelegde Vleutense Wetering, ter hoogte van de schutsluis, aan het Park Oog in Al, met rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en zadeldak evenwijdig aan de Wetering, de bergplaats is aan de achterzijde. Het pand is gedecoreerd met ondermeer gekleurde baksteen banden, boven de houten schuifvensters en boven de houten deuren boogtrommels gedecoreerd met bakstenen decoraties. Met rode kruispan gedekt dak met overstek.

Waardering

Dienstwoning met bergplaats van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudig en gaaf bewaard voorbeeld van een in Overgangsarchitectuur uitgevoerde dienstwoning. Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element van een maatschappelijke ontwikkeling waarbij arbeid en huisvesting in handen waren van de werkgever. Van ensemblewaarde als funktioneel onderdeel van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)