514184 - Merwedekanaal
Utrecht S 2288
Utrecht S 1600
Kanaalweg 88, 3533 HG te Utrecht
Leidseweg 91, 3533 HA te Utrecht
Leidseweg 92, 3533 HA te Utrecht

Omschrijving

Dubbele DIENSTWONING, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, uit 1885 gelegen op hoek Kanaalweg en Leidseweg, met bij- behorende tuin met hek, op T-vormige plattegrond. Van het dubbel woonhuis was de hoekwoning Kanaalweg 88/Leidseweg 91 de woning voor de brugwachter. het gedeelte aan de Leidseweg (nr 92) was de woning voor de knecht. Voorbouw van een bouwlaag en zadeldak met nok evenwijdig aan Kanaalweg en daar recht op staande achterbouw van twee bouwlagen en zadeldak, evenwijdig aan de Leidseweg. Gevels met onder meer gekleurde baksteen banden, deuren en schuifvensters, oorspronkelijk met houten luiken. Boven de deuren met bovenlicht een met een tegeltableau ingevuld boogveld. Met gesmoorde kruispan gedekte kap met brede overstek en makelaar. In de langsgevel (straatzijde) twee met een stolpraam uitgeruste dakkapellen. De tuin wordt door een spijlen hekwerk van de straat afgescheiden

Waardering

Twee dienstwoningen met hek van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudig en redelijk gaaf voorbeeld van een dienstwoning. Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)