514184 - Merwedekanaal
Catharijne C 8867
Utrecht, Keulsekade 34, Lombok

Omschrijving

Twee geschakelde, op een omheind terrein gelegen SCHOTBALKLOODSEN, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, op rechthoekige plattegrond, in hout opgetrokken, onder twee aan elkaar evenwijdig maar haaks op de weg geplaatste zadeldaken tussen topgevels, belegd met gesmoorde kruispan. Beide loodsen zijn opgetrokken met hoofdzakelijk horizontale plankdelen. Van de twee loodsen bezit alleen de linker een met verticale plankdelen ingevulde topgevel. De linker zijgevel bestaat overigens uit niet in verband geplaatste verticale plankdelen met een zich herhalend raamwerk van X- en O-vormige patronen.

Waardering

Schotbalkloodsen van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als typologisch herkenbaar onderdeel van een bewaarplaats van materieel. Van ensemblewaarde als onderdeel van het sluizencomlex in het Merwedekanaal.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Schotbalkenloods