514184 - Merwedekanaal
Catharijne C 9983
Everard Meijsterlaan 2 A, 3533 CM te Utrecht
Everard Meijsterlaan 2, 3533 CM te Utrecht

Omschrijving

Vrijstaande SLUISWACHTERSWONING, onderdeel uitmakend en gelegen tegenover het sluizencomplex in het Merwedekanaal, op rechthoekige plattegrond. Het centrale bouwdeel is T-vormig en heeft twee bouwlagen en een nokas die van beide bouwmassa's haaks op elkaar is geplaatst en in hoogte verschilt. Het samengestelde dak bestaat uit een tussen topgevels geplaatst zadeldak en een aangekapt zadeldak met wolfeind. In een van de oksel van de T-vorm bevindt zich een bouwdeel met één bouwlaag, gedekt met een uit het zadeldak doorgetrokken dakschild. Aan de oostgevel bevindt zich een eenlaags aanbouw - vermoedelijk in gebruik als schuur - op rechthoekige plattegrond en met schilddak. Deze aanbouw heeft een eigen ingang. Het gehele pand is in baksteen opgetrokken en heeft onder meer enkele en dubbele schuiframen met door roeden ingedeelde bovenlichten, luiken, sierranden in gele baksteen en een brede overstek. Extra details zijn onder meer een van een piron voorzien wolfseind en een getoogd afgesloten dakkapel met geprofileerde daklijst.

Aan de Everard Meysterlaan is nog een eenlaags aanbouw met zadeldak in zelfde stijl. Deze is met de hoofdbouw verbonden door middel van een gemetselde muur waarin een poortje.

Waardering

Sluiswachterswoning van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van een sluiswachterswoning opgetrokken in Overgangsarchitectuur. Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element van een maatschappelijke ontwikkeling waarbij arbeid en huisvesting in handen waren van de werkgever. Van ensemblewaarde als onderdeel van het sluizencomplex aan het Merwedekanaal.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw Sluiswachtershuisje