514184 - Merwedekanaal
Catharijne C 10023
Everard Meijsterlaan 1, 3533 CK te Utrecht

Omschrijving

DIENSTWONING behorende bij sluizencomplex Merwedekanaal, gelegen aan de noordzijde van de Everard Meysterlaan. Het vrijstaande pand heeft een L-vormige hoofdopzet van één bouwlaag en een pannen zadeldak met doorlopende nokas. In de oksel van de twee haaks op elkaar staande dakvlakken een lager aanbouwtje met uit beide daken doorgetrokken dakschilden, gescheiden door een kilgoot.

Het pand heeft onder meer schuiframen met zesruits bovenlichten, strekse bogen boven de vensters en luiken. Voorts is de gevel gedecoreerd met gele baksteen banden en een bloklijst. Het dak is gedekt met rode tuile du Nord en heeft een brede houten overstek en houten klossen. De eindgevels zijn voorzien van een beschoten geveltop met gezaagde rand.

Waardering

Dienstwoning van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van een in onvergangsarchitectuur uitgevoerde dienstwoning. Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element van een maatschappelijke ontwikkeling waarbij arbeid en huisvesting van een werknemer in handen van een werkgever zijn. Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw Sluiswachtershuisje