Utrecht A 2716
Wolvenplein 27, 3512 CK te Utrecht
Wolvenplein 28, 3512 CK te Utrecht
Wolvenplein 29, 3512 CK te Utrecht
Wolvenplein 29 bis, 3512 CK te Utrecht

Wolvenplein 27 - Gevangenis - hoofdgebouw

Omschrijving

GEVANGENIS met twee DIENSTWONINGEN (COMPLEXONDERDEEL 1) kruisvormige plattegrond, met drie armen waarin de cellen gehuisvest zijn, een verbindingsruimte, en een vierde vleugel voor administratieve doeleinden, verbonden met de driedelige voorbouw, eveneens bedoeld als administratiegebouw. Ter weerszijden en daarmee verbonden twee dienstwoningen. Omschrijving

Elke vleugel met souterrain en drie verdiepingen onder met leien gedekt zadeldak, waarvan de noordwest- en zuidoostvleugel evenlang zijn, de noordoostvleugel is in 1874- '76 verlengd. Veelal ongelede vleugels met diepliggende getoogde meerruits ramen met bovenlicht en kunststenen onderdorpels. De voorbouw, het administratiegebouw, bestaat uit een negen traveeën breed middendeel onder een met leien belegd schilddak, door muren verbonden met twee zijvleugels (dienstwoningen) onder met leien gedekt schilddak, van ieder vier traveeën breed. Het middendeel is uitgevoerd met hoekrisalieten, twee bouwlagen, schuifvensters met glas-in-lood en geprofileerde daklijst met dakkapellen. Zijvleugels eveneens met twee bouwlagen, geprofileerde daklijsten en dakkapellen.

De cellen zijn gerangschikt aan beide zijden van een lange gang, welke tot en met de derde verdieping open is, waarbij de cellen via gietijzeren geornamenteerde galerijen toegankelijk zijn. Vanuit een centrale ruimte, waar de drie cellenvleugels bijeen komen, vindt de aansluiting op de vierde vleugel plaats.

Op de kop van elke cellenvleugel een groot rondboogvenster, en de in 1930 in de kap aangebrachte daklichten. Aan de kop van de noordwestvleugel zijn wigvormige luchtkooien, toegankelijk vanuit een rondlopende gang, welke weer aansluit op de hoofdgang van de cellenvleugel. De individuele luchtkooien zijn in 1885 aan de bovenzijde met hekwerk afgesloten.

Waardering

Cellencomplex met voorbouw met dienstwoningen, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van het gevangeniscomplex Wolvenplein en een zeldzaam voorbeeld van gaaf bewaard gebleven en nog in gebruik zijnde cellulaire gevangenis. Tevens van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waaarde vanuit het oogpunt van de geschiedenis van straftoepassing in de 19e eeuw.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Gerechtsgebouw(E) Cellencomplex