Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514213
Complexnummer
529108 - Historische stadswallen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82617/100
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Tolsteeg A 2956
Tolsteeg A 5307
Utrecht C 8533
Bij Tolsteegbrug 1, 3511 ZN te Utrecht

Omschrijving

Omschrijving

BRUG met kademuren, tramwachthuisje en urinoir, gelegen over de stadsbuitengracht, de Twijnstraat verbindend met het Ledig Erf.

Betonnen, met baksteen en natuursteen beklede vaste boogbrug met hoge borstwering voorzien van een buisrailing. Aan de stadszijde grenst deze aan de westzijde aan de toerit van een brug over de oude gracht en aan de oostzijde aan de politiepost. Aan de zijde van Ledige Erf zet de kademuur, die dan in hoogte verspringt, zich in de richting van Krommerijn brug zonder buisrailing voort. In de kademuur opgenomen, evenwijdig aan Ledig Erf, bevindt zich een stenen door een betonplaat afgedekt voormalig tramwachthuisje, waarin een brede bank tussen muurdammen en gesloten rugzijde. Waar de verhoogde kademuur als achterzijde van het tramwachthuisje, zijn eigenlijke hoogte herneemt, krijgt de kademuur in de bovendelen door verspringende muurvlakken een grillig verloop. De golvende uitstulpingen worden door natuurstenen fragmenten ondersteund en benadrukt. Het onderste gedeelte van deze kademuur, die hier is voorzien van een lage kade, bezit siermetselwerk waarin ijzeren ringen voor het aanmeren van boten zijn aangebracht. In de kademuur biedt een uitsparing (uit oogpunt van veiligheid nu met hekwerk dichtgezet) met een verlaagd schutmuurtje, toegang tot het urinoir. Dit eertijds openbaar gemak is van de straat bereikbaar via een gemetselde trap met trapleuning nabij de Krommerijn brug.

Waardering

Brug met aansluitende kademuren, tramwachthuisje en urinoir van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van de Amsterdamse School en de toepassing ervan in de openbare ruimte. Van stedenbouwkundig belang als voorbeeld van verkeerstechnische voorzieningen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529108. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Verkeersbrug

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1927
1928
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Planjer, J.I. ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur