Utrecht B 4822 A1
Utrecht B 4822 A9
Trans 35, 3512 JJ te Utrecht
Trans 37, 3512 JJ te Utrecht
Trans 39, 3512 JJ te Utrecht
Trans 41, 3512 JJ te Utrecht

Inleiding

Voormalig SOCIETEITSGEBOUW "Sic Semper", in 1890 gebouwd op hoek Nieuwegracht en Trans naar ontwerp van architect P.J. Houtzagers.

Bij de bouw zijn deels oudere kelders behouden.

Omschrijving

Geheel onderkelderd pand van twee bouwlagen en samengesteld dak waarin aangekapte dakkapellen, tuitgevels en (hoek)torens. Gevel aan de Trans is negen venstertraveeën breed, gevel aan Nieuwegracht drie venstertraveeën, met als verbindend element tussen beide gevels een op de hoek geplaatste achthoekige toren onder door leien gedekt achthoekige spits met neogotische dakkapelletjes. Aan de Nieuwegrachtzijde is deze linker travee licht risalerend en heeft een stenen balkon op zware consoles en een in de geveltop driepasvormige nis waarin een rondvenster boven een tweelicht. Aan Transzijde doet zich in de linkertravee een hiermee overeenkomstige gevel voor met alleen ter plaatse van het balkon een houten erker. De Transzijde heeft eveneens een risalerende travee, de derde van rechts, die is uitgebouwd tot toren met vierzijdige spits.

In dit bouwdeel is de vernieuwde ingang gelegen.

Alle schuifvensters hebben op de eerste bouwlaag een rondboogvormige beëindiging met tegeltableau's met plantmotieven en op de tweede bouwlaag een stompe spitsboog waaronder tegeltableau's met voorstellingen van onder meer de hoek vóór de bouw van het pand, de naam "Sic Semper" en de jaartallen 1775-1838-1891, voorts ondermeer nog afbeelding van de oude situatie in een gevelsteen in de gevel aan de Nieuwegracht. Aan Trans een gevelsteen met cartouche en daarbinnen een - nu onleesbare - afbeelding.

De bouwlagen worden gescheiden door bakstenen geprofileerde waterlijsten. De gevel wordt beëindigd met een ter plaatse van de torens deels boogfries en deels uitgemetseld siermetselwerk, ijzeren crête en gestileerde planten- en bloemenmotieven langs de dakrand. De dakgoort rust op gesneden klossen. Op de hoeken, aan de neo-gotische dakkapellen en ter bekroning van de tentdaken en torenspitsen smeedijzeren bloemmotieven.

Een deel van de oorspronkelijke interieurs is nog aanwezig, ondermeer het trappenhuis, stuc- en houten plafonds, lambrisering en enkele schouwen.

Waardering

Voormalig SOCIETEITSGEBOUW van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant en rijk voorbeeld van het werk van P.J. Houtzagers met neo-gotische elementen. Voorts vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de situering. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de geschiedenis van het verenigingsleven.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Sociëteit

Houtzagers, P.J. ; Stad Utrecht