Utrecht C 1463
Steenweg 44, 3511 JS te Utrecht

Steenweg 44

Inleiding

WOONWINKELPAND, gebouwd in 1891 als apotheek en drogist in opdracht van A.G.H van Spanje naar ontwerp van architect W.J. van Vogelpoel in eclectische stijl.

Omschrijving

Onderkelderd pand, van drie bouwlagen en afgeplat schilddak, gedekt met losanges aan de voorzijde. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met duidelijke middenas die door een stijlvolle erker wordt benadrukt.

In baksteen met kunst-, natuursteen en hout opgetrokken gevel van drie traveeën breed. De beganegrond is in natuursteen en hout uitgevoerd als rijke, symmetrische winkelpui met pilasters, zuiltjes en twee naast elkaar geplaatste paneeldeuren met in renaissancestijl uitgesneden houten planten- en rankenmotieven, met op de middenstijl een hertekop. Tweede bouwlaag met houten schuifvensters in natuurstenen omlijsting, met natuurstenen balustrade. De middentravee heeft een houten erker met rijk houtsnijwerk. De gevel wordt aan beide zijden afgesloten door pilasters in baksteen (verdiepingen) en kunststeen (begane gronds). Derde bouwlaag met Franse balkons en vensters met natuurstenen omlijsting in pilasterstelling, balkon voor middelste travee met balustrade met uitgesneden motieven. Gekorniste kroonlijst op hoekconsoles met leeuwekoppen, hoekopzetstukken met een vaas. In de middenas een dakkapel met rijk gedecoreerde, aan twee zijden op de hoeken geplaatste pilasters met voluten. Aan weerszijden een rondboogvormig afgesloten dakkapel.

Waardering

WOONWINKELHUIS, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere en rijke vormgeving van de gevel waarin een fraaie houten erker en tevens vanwege de plaats in het oeuvre van de architect W.J. van de Vogelpoel. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de gezondheidszorg en de enorme groei van het beroep van apotheker/drogist rond 1900.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Apotheek

Vogelpoel, W.J. van ; Stad Utrecht