Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514225
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Johannes de Deo
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 mei 2001
Kadaster deel/nr: 
12040/35
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Utrecht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Utrecht
X-Y coördinaat: 
136504 - 455701

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1895 gebouwd ZIEKENHUIS van de Broeders van Johannes de Deo. Het gebouw bestaat uit twee haaks op elkaar staande bouwdelen, een kapel en een poortgebouw. Het is gelegen op de Mariaplaats, tegen de oude kloostergang van St. Marie aangebouwd, met een groot voorplein en opgetrokken in Neo-Gotiek naar ontwerp van architect van Kesteren.

In 1928 is het rechterdeel in dezelfde stijl aangebouwd. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik bij de Hogeschool der Kunsten (conservatorium).

Omschrijving

L-vormig, onderkelderd hoofdgebouw van drie bouwlagen en twee kappen evenwijdig aan de rooilijnen. Het geheel in baksteen opgetrokken pand heeft een veertien traveeën brede voorgevel (oostvleugel) met tot gotische trapgevel opgetrokken middenrisaliet van drie traveeën. Het gedeelte rechts van de trapgevel dateert van 1928. Haaks op het voorste deel een negen traveeën brede zuidvleugel, eveneens met tot gotische trapgevel opgetrokken risalerend middendeel. Op het draaipunt van beide bouwdelen is, uitspringend, een achthoekige toren met naaldspits gesitueerd. Voorts een links tegen de zuidvleugel geplaatst poortgebouw, toegang verlenend tot binnenterrein. Beide gevels (oost en zuid) met houten kruisvensters, geplaatst in boogvormige nissen, waarvan in de tweede bouwlaag met bakstenen driepassen, de derde bouwlaag met dubbele bogen. Voorgevel met in middenrisaliet gelegen spitsboogvormig portaal met houten deur en stenen bordes, met daarboven in de muurdammen van de verdieping twee nissen met beelden. De trapgevels met klimmende blindnissen, bakstenen traceerwerk, sierankers en bakstenen pinakels op de treden. De hoektoren links met gotische blindnissen en enkelvoudige vensters, in de extra bouwlaag onder de naaldspits vensters en nissen in gotische bogen gezet.

Beide gevels voorts gedecoreerd met sierankers, ijzersmeedwerk en tandlijsten. Langs de dakrand een reeks van dakkapellen met tentdaken.

Haaks op de achtergevel langs de zuidvleugel van de kloostergang aangebouwde kapel met vijfzijdige koorsluiting, geheel uitgevoerd in dezelfde stijl als het hoofdgebouw. Interieur van de kapel met kruisribgewelven, deuren met beslagwerk, vloeren met ingelegde patronen, glas-in-lood vensters.

Indeling hoofdgebouw met centrale gang over de gehele lengte en aan weerszijden de diverse vertrekken. De gangen hebben vloeren met ingelegde patronen. Portaal met kruisribgewelven, eveneens kruisribgewelven in inrijpoort.

Waardering

Voormalig ziekenhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Neo-Gotiek en vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van Roomskatholieke ziekenhuisbouw aan het eind van de 19de eeuw. Tevens van stedenbouwkundige waarde als beeldbepalend element van de Mariaplaats alsmede als achtergrond van de Mariakloostergang, waarbij met name de kapel een rol speelt.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMariaplaats283511 LLCentrumUtrecht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapGezondheidszorgZiekenhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
UTRECHTC6779

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18951895exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Tepe, A. ; Stad Utrechtarchitect / bouwkundige / constructeur