Utrecht A 2124
Utrecht A 2125
Lucasbolwerk 18, 3512 EH te Utrecht
Lucasbolwerk 17, 3512 EH te Utrecht

Inleiding

Dubbel HERENHUIS uit 1885, ontworpen door architect J.H.J. van Lunteren in eclectische stijl. Het pand maakt deel uit van een reeks gelijksoortige panden, waarvan meerdere ontworpen zijn door architect van Lunteren.

Omschrijving

Twee spiegelsymmetrische herenhuizen op rechthoekige plattegrond, van drie bouwlagen en een met pannen gedekt zadeldak evenwijdig aan de straat. Zes traveeën brede lijstgevel (respectievelijk drie en drie traveeën), waarvan de middelste traveeën de ingangspartijen bevatten en licht risalerend en gepleisterd zijn uitgevoerd, hierboven een dubbele dakkapel, afgesloten door een gebroken fronton waarin een vaas. De gevel wordt aan weerszijden beëindigd door een gepleisterde pilaster over de verdiepingen. De beganegrond is in blokken gepleisterd op een hardstenen plint. Ingangen met daarboven balkons op consoles. Alle vensters zijn T- en H-schuifvensters. Vensters van de risalerende travee zijn rijk vormgegeven door de gepleisterde omlijstingen met onder meer pilasterstellingen onder een kroonlijst waarin een cartouche en, boven, diverse rocaille-ornamenten. Boven de vensters sierlijk fronton met dito vullingen. De gevel wordt beëindigd door een brede lijst met kroonlijst.

Waardering

Dubbel herenhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Eclecticisme met fraaie barok-elementen, tevens vanwege de stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een ensemble beeldbepalende panden aan het Lucas Bolwerk, ontworpen door architect van Lunteren.

Lunteren, S.A. van ; Stad Utrecht