Utrecht B 4299
Kromme Nieuwegracht 90, 3512 HM te Utrecht

Kromme Nieuwegracht 90

Inleiding

WINKELWOONHUIS gebouwd in 1903 in overgangsarchitectuur, beïnvloed door H.P. Berlage en met Art Nouveau winkelpui.

Omschrijving

Huis op rechthoekig grondplan, onderkelderd, drie bouwlagen en plat dak met van shingles voorzien voorschild, waarin een enkelvoudige en samengestelde (driestrooks)dakkapel. Twee traveeën brede strengpersstenen vlakke voorgevel, met op de verdiepingen drievoudige, gekoppelde H-schuifvensters links en enkelvoudige H-schuifvensters rechts, beide met kunststenen kozijnen en lateien. In de dakkapellen wordt de toepassing van dit materiaal doorgetrokken.

Winkelpui uitgevoerd in Jugendstil met natuurstenen omlijsting, waarbinnen twee houten vensters, boven de twee kelderlichten, met glas gevat in bronzen rondboogprofielen. Deur gevat in rechtervenster. Natuurstenen puibalk met ingeslepen ornamenten en de tekst "J.de Gooijen fr" en boven de deur "no 90".

Waardering

Winkelwoonhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant voorbeeld van architectuur beïnvloed door het werk van H.P. Berlage met karakteristieke Art Nouveau pui. Van cultuurhistorische waarde als exemplarisch voor de beïnvloeding van twee rond 1900 gerespecteerde bouwstijlen.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)