Utrecht C 8785 A1
Oudegracht 137, 3511 AJ te Utrecht

Inleiding

Drie in 1865 tot WARENHUIS samengevoegde en verbouwde oudere herenhuizen, (Groot en Klein Schorenburg, met in Eclectische stijl uitgevoerde gevel.

N.B. De bescherming geldt de panden aan de Oudegracht tot een diepte van 17 meter vanaf de rooilijn. Daarachter ligt de nieuwbouw tot aan de Steenweg.

Omschrijving

Drie, onderkelderde, middeleeuwse panden, met werfkelders, samengevoegd achter een 19e eeuwse gevel van drie bouwlagen en drie kappen haaks op de rooilijn: een schilddak links, en zadeldak in het midden en een zadeldak met voorschild rechts. Tot een rechthoekige winkelruimte samengevoegde begane grond; in de bovenbouw zijn de afzonderlijke panden nog herkenbaar, met onder meer in het middelste pand een middeleeuwse eiken kap met tweejukkige spanten. De gepleisterde voorgevel is een zeven traveeën brede lijstgevel met op de begane grond een hardstenen, deels vernieuwde winkelpui met originele puilijst. Op de verdiepingen houten stolpramen met geprofileerde omlijsting en kuiven. De gevel wordt geleed door hoeklisenen en verticale en horizontale sierlijsten, op de kruising hiervan zijn leeuwekoppen in medaillons geplaatst. Op de gevel zijn diverse soorten decoraties aangebracht, onder meer in de opgelegde velden onder de kroonlijst, voorts onder en boven de sierlijsten. De decoraties zijn voornamelijk van terra-cotta. Onder de kroonlijst rijk bewerkte consoles. Boven de kroonlijst drie, door middel van een balustrade met elkaar verbonden uitbundig gedecoreerde opzetgeveltjes, waarvan twee uitgevoerd als dakkapel.

Waardering

Warenhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een eclectische bouwstijl en vanwege de bouwhistorische waarde vanwege de nog aanwezige oudere onderdelen. Tevens van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een reeks beeldbepalende panden in de bocht van de Oudegracht.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)

Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Warenhuis