Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514241
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82638/189
Kadastrale aanduiding
Utrecht A 1442
Oudkerkhof 20, 3512 GK te Utrecht

Omschrijving

Oudkerkhof 20

Inleiding

WOON-WINKELPAND, gebouwd in 1877 naar ontwerp van architect J. Nijland in een van diverse historische stijlen afgeleide bouwstijl.

De recente winkelpui is hier van rijksbescherming uitgesloten.

Omschrijving

Smal, hoog pand op rechthoekige plattegrond van drie bouwlagen en oorspronkelijk mansardekap. Drie traveeën brede gepleisterde gevel met op begane grond recente - wel in drie traveeën gedeelde - winkelpui. Tweede en derde bouwlaag met aan weerszijden pilasters (kolossale orde) met verdiept veld. Tussen de T-schuiframen op tweede bouwlaag pilasters op extra hoog basement, waartussen Franse balkons met stenen balustrade, en op de derde bouwlaag gecanneleerde korintische halfzuilen.

Tussen tweede en derde bouwlaag geprofileerde lijst, derde bouwlaag afgesloten met brede lijst met terra-cotta decoraties met risalerend hoofdgestel voor de middelste travee en daarboven gebroken fronton, met doorstekende en met fronton bekroonde dakkapel. Voorts is de gevel op meerdere plaatsen nog gedecoreerd met opgelegde terra-cotta decoraties.

Waardering

Woonwinkelhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde voorbeeld van een pand opgetrokken in van diverse bouwstijlen afgeleide vormen met terra-cotta decoraties. Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een in de tweede helft van de 19de eeuw opgang vindende architectuuropvatting waarbij een compilatie van stijlelementen voor een nieuwe uiting kon zorgen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1877
1877
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Nijland, A. ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur