Utrecht C 8119
Vredenburg 40, 3511 BD te Utrecht

Inleiding

In 1857 in opdracht van J.C. van Berkum ontworpen WOONHUISCOMPLEX van vijf woonhuizen aan de Catharijnekade in één opzet in neo-classicistische stijl.

N.B. Pand is in 1989 gerenoveerd waarbij het exterieur grotendeels in oorspronkelijke staat is teruggebracht.

Omschrijving

Vrijstaand onderkelderd pand op rechthoekige plattegrond van drie gepleisterde bouwlagen en schilddak met dakpannen. Langsgevel op hardstenen voet van twintig venstertraveeën aan de Catharijnekade-zijde, waarvan de middelste zes traveeën uitgevoerd zijn als hoger opgetrokken risaliet, de gevelhoeken met twee traveeën als hoger opgetrokken hoekrisaliet en de tussenliggende bouwdelen eveneens met een licht risalerend middentravee. Begane grond met gereconstrueerde ingangen in de risalieten, in oorsprong alle met houten deuren in rondboogvormige omlijsting en met bordes. Schuifvensters met roedeverdeling van zonwerend glas voorzien, dat als moderne aanpassing van ondergeschikt belang wordt aangemerkt. Tussen begane grond en verdieping brede cordonlijst. Tweede bouwlaag met schuifvensters met roedeverdeling en onder en boven de vensters opgelegde stucdecoraties, rondboogvensters in de derde bouwlaag van de risalerende delen. Vijf traveeën brede gepleisterde zijgevel aan Vredenburg met latere ingang op de beganegrond, schuifvensters op de verdiepingen, de in de risaliet geplaatste vensters in derde bouwlaag zijn rondboogvormig. De linker- en de achtergevel zijn eenvoudiger van opzet en zijn van een eenlaags aanbouw voorzien die van ondergeschikt belang is. Langs het gehele pand een kroonlijst op blokken. De hoekrisalieten hebben platte daken.

Waardering

Voormalig woonhuiscomplex van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bijzondere reeks woonhuizen in neoclassicistische stijl, deel uitmakend van de oorspronkelijke Zocher-aanleg langs de Catharijnesingel. Van stedenbouwkundig belang vanwege de prominente ligging binnen de 19de eeuwse stadsuitbreiding.

Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Appartement