Utrecht C 6044
Steenweg 65, 3511 JN te Utrecht

Steenweg 65

Inleiding

WOONWINKELPAND, tussen 1904 en 1906 gebouwde APOTHEEK van T.P. van der Bergh & Zoon naar ontwerp van J.H.B. (alleen initialen bekend) in Art Nouveau.

Omschrijving

WOONWINKELPAND op rechthoekige plattegrond van drie bouwlagen en kap. De symmetrisch ingedeelde voorgevel wordt met een door vensters ingenomen middengedeelte geflankeerd door in het dak doorgetrokken hoektraveeën waartussen het teruggeplaatste dakschild met twee houten dakkapellen is geklemd. De voorgevel is uitgevoerd in witte strengperssteen, natuursteen, kunststeen en tegels.

Beganegrond met natuurstenen pui met twee hoefijzerbogen, waarvan de halfronde bovenlichten met glas-in-lood. Aan weerszijden de wapens van stad en provincie Utrecht, tussen de bogen in schilden met kelk en vijzel, daarboven de jaartallen "1812" en "1906".

Centrale vensterzone van drie traveeën op beide verdiepingen, met kunststenen omlijsting, houten vensters met bovenlicht met roedeverdeling, de vensters gescheiden door kunstenen zuiltjes op de eerste verdieping en gemetselde afgeronde hoekstijlen op de tweede, in de vensterboog van de tweede verdieping Jugendstil tegeltableau's. Tussen tweede en derde bouwlaag gesmede lantaarns in Jugendstil.

Hoektraveeën boven de begane grond opgetrokken tot torentjes, met smalle vensters in kunststenen omlijsting op eerste en tweede bouwlaag, in de top ronde vensteropeningen in vierkante kunststenen omlijsting onder een kunststenen bekroning. Hiertussen smeedijzeren hekwerk waarop oorspronkelijk in Art Nouveau-letters "T.P. v.d. Bergh & Zoon.".

Waardering

WOONWINKELPAND van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een woonwinkelpand in Art Nouveau met aandacht voor detailleringen en verscheidenheid in materiaal. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging op een T-kruising, tegenover de recht op de gevel gesitueerde Mariastraat. Het pand vervult een beeldbepalende rol in de gesloten gevelwand. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de gezondheidszorg en de enorme groei van het beroep van apotheker rond 1900.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Apotheek