Utrecht A 2871
Voorstraat 6, 3512 AM te Utrecht
Voorstraat 6 bis, 3512 AM te Utrecht

Voorstraat 6

Inleiding

WOONWINKELPAND "de Liefde", door architect R. Rijksen ontworpen in 1904 als apotheek, uitgevoerd in Art Nouveau, gelegen in de bocht van de Voorstraat naar de Neude en zo deel uitmakend van de pleinwand van het Neude.

Omschrijving

WOONWINKELPAND op rechthoekige plattegrond van drie bouwlagen en kap met plat en schilden, gedekt met rode geglazuurde kruispannen. De vanwege de verlopende rooilijn sterk gerende voorgevel is uitgevoerd in witte en gele strengperssteen, kunststeen en natuursteen. Beganegrond bekleed met natuurstenen platen, met grote segmentboog waarin houten winkelpui. Twee winkeldeuren opgenomen in de pui en één deur in de rechtertravee. De deuren hebben Art Nouveau belijning die doorlopen in de pui. De gevel van de de tweede en derde bouwlaag wijken terug achter de met een hoefijzerboog opengemaakte voorgevel. De tweede en derde bouwlaag bezitten onder meer een driezijdige houten erker over beide bouwlagen in de onder een schuine hoek geoplaatste geveldelen rechthoekige en rondboogvormige vensters.

Middendeel van de voorgevel eindigt als topgevel met een vrijwel rond raam met rechte onderdorpel onder de brede overstek, aan weerszijden gevelsteen met "ANNO" en "1904". Rechtertravee heeft op tweede bouwlaag overhoeks geplaatste tweezijdige erker, daarboven schuifvenster met meerruits bovenlicht en wordt bekroond met zeshoekige torentje met dito tentdak. Aan weerszijden van de topgevel nog twee kleine dakkapellen.

Apotheek-interieur met ondermeer oorspronkelijke opbergkasten, Art Nouveau toilet-pot en andere elementen.

Waardering

WOONWINKELPAND, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een in in- en exterieur uitgevoerd woonwinkelpand in Art Nouveau, voorzien van fraaie detailleringen in verschillend toegepaste materialen. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering op een kruising waar twee straten, gesitueerd in een v-vorm, samenkomen. Het pand vervult een beeldbepalende rol in de gesloten gevelwand. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de geschiedenis van de gezondheidszorg en de enorme groei van het beroep van apotheker rond 1900.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Apotheek

Rijksen, R. ; Stad Utrecht