Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514247
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82638/169
Kadastrale aanduiding
Utrecht A 3330
Drift 9, 3512 BR te Utrecht
Nobelstraat 2 A, 3512 EN te Utrecht
Nobelstraat 2 B, 3512 EN te Utrecht

Omschrijving

Inleiding

KANTOORPAND, gebouwd in 1904 in opdracht van de levensverzekeringsmaatschappij Pietas gebouwd naar ontwerp van J.A. van Straaten met invloeden van H.P. Berlage en F.L. Wright. Het beeldhouwwerk is van W. Retera.

Omschrijving

KANTOORPAND, op nagenoeg rechthoekige plattegrond met gevels aan zowel Drift als Nobelstraat met op de hoek een toren. Geheel in verschillende soorten natuursteen opgetrokken gevels, aan de Nobelstraat met twee, deels drie bouwlagen en kap, aan de Driftzijde onderkelderd met twee bouwlagen en kap. De vierkante hoektoren ruim uitstekend boven het pand met geheel natuurstenen vierkante torenspits, waaronder aan beide straatzijden een uurwerk is aangebracht. Aan beide zichtgevels dubbele natuurstenen kruisvensters en kloostervensters, op de beganegrond in 1947 vervangen door bronzen winkelpuien. De ingang aan Driftzijde is uitgevoerd met dubbele houten paneeldeur, geflankeerd door een rondboogportaal op gekoppelde zuiltjes, het geheel rijk met neo-romaanse decoratie en bekroond met een beeld van een tronende dame, voorstellende de Zachtmoedigheid, geflankeerd door Wijsheid en Waakzaamheid in de gedaante van twee putti. In de torenuitbouw is overhoeks binnen het gevelvlak een ridderbeeld aangebracht.

Waardering

Kantoorgebouw, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van een evenwichtig ontwerp in de trant van Berlage en de toepassing van diverse soorten natuursteen. Tevens van stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging op de hoek tegenover een plein.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1904
1904
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Americanisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Straaten, J.A. van ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur