Utrecht A 1213
Utrecht A 2708
Minrebroederstraat 12, 3512 GT te Utrecht
Minrebroederstraat 14, 3512 GT te Utrecht

Inleiding

UNIVERSITEITSGEBOUW, in 1896 voor de universiteit gebouwd als Pharmacologisch INSTITUUT in neo-renaissance stijl, gesitueerd in de gesloten gevelwand aan de noordzijde van de Minrebroederstraat.

Omschrijving

Dubbelpand bestaande uit links een smal drielaags met trapgevel afgesloten bouwdeel en rechts evenwijdig aan de straattgelegen tweelaags bouwdeel, uitgevoerd in baksteen en natuursteen onder afgeplat schilddak met leien belegd. Het linker bouwdeel telt twee venstertraveeën. Onder korfbogen gezette deur en kruisvensters met glas-in-lood bovenlichten en vensterluiken (begane grond en verdieping). Voorts is de gevel gedecoreerd met sierankers en het opschrift "RENOVAT 1896". Het rechter deel van de voorgevel van twee bouwlagen is zeven traveeën breed en heeft eveneens kruisvensters in de eerste bouwlaag onder korfbogen met in het boogveld uit het muurvlak doorlopend metselwerk, in de tweede ontlast door strekken. Voorts onder meer sierankers en natuurstenen lijsten en sluitstenen. De ingang is uitgevoerd in baksteen met natuurstenen poortje, opgebouwd uit twee pilasterstellingen met in de bovenste een oculus met aanweerszijden een putto, onder een kroonlijst met fronton waarin sterk verweerd beeldhouwwerk. In de kroonlijst boven de halfrond afgesloten deur gevat in een Florentijnse boog, het opschrift "PHARMACOLOGISCH INSTITUUT".

Op de kap drie door met leien belegde aangekapte zadeldakjes met fronton.

Waardering

Als Pharmacologisch instituut gebouwd UNIVERSITEITSGEBOUW, bestaande uit twee bouwdelen, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een universiteitsgebouw opgetrokken in neo-renaissance stijl. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met het begin 1900 nog prille Pharmacologisch onderwijs.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Universiteit