Utrecht C 6765
Stadhuisbrug 5, 3511 KP te Utrecht
Oudegracht 167, 3511 AL te Utrecht
Choorstraat 3, 3511 KK te Utrecht

Inleiding

Voormalig WARENHUIS ("Magazijn De Zon"), in opdracht van Vroom & Dreesmann gebouwd, in de bocht van de Oudegracht, met gevels aan de Choorstraat, Stadhuisbrug en Oudegracht. Tot stand gekomen in verschillende fasen, te weten nieuwbouw rond 1850 naar ontwerp van C. Kramm in Neo-Classicistische stijl, uitgebreid in 1903 met een derde verdieping, vervolgens in 1909, 1913 en 1922-24 uitgebreid in verwante stijl door P.J. Houtzagers en tenslotte in 1933 door J. Kuyt, waarbij het oude deel uit 1850 werd vervangen.

Omschrijving

Kolossaal hoekpand, bestaande uit een bouwdeel aan de Choorstraat en Stadhuisbrug, via een over drie verdiepingen doorgetrokken uitbouw verbonden aan een bouwdeel aan de Stadshuisbrug, doorlopend op de Oudegracht-Weerdzijde. Het pand bezit een min of meer L-vormige plattegrond, maximaal vier bouwlagen en platte daken met een lichtkoepel.Het deel aan de Choorstraat is naar achteren doorgetrokken tot aan de Massegast, waar zich in een smalle gevel de bedrijfstoegang bevindt. De gevels zijn opgetrokken in natuursteen.

Het oudste - nog bestaande - deel van het pand is de gevel aan de Stadhuisbrug en de Oudegracht. Dit deel heeft een ronde hoek met een terugliggende vierde bouwlaag aan de Stadhuisbrug en is aan de Oudegracht rechts hoger opgetrokken. Links van de ronde hoek is een travee tot boven de dakrand opgetrokken als gevelvlak, doorbroken door een driekwartronde, glazen erker over drie bouwlagen. De gehele gevel van het bouwdeel aan de Oudegracht is verder geleed door gecanneleerde zuilen op de begane grond, waartussen etalagevensters, en pilasters op de verdiepingen. De tweede en vierde bouwlaag hebben per travee drie gekoppelde vensters, waarvan het middelste het breedst is met diepe neggen, de tweede bouwlaag heeft per travee triplet rondboogvensters. Decoratie in de vorm van medaillons op de pilasters, tussen de tweede en derde bouwlaag en voor de gevel geplaatste beeldhouwwerken, verpersoonlijkend aspecten van de handel, onder meer Mercurius. Voor de vensters van de tweede bouwlaag een balustrade, voor de derde bouwlaag ijzeren hekwerken met symbolen voor handel, waaronder de Mercuriusstaf.

Het bouwdeel aan de Choorstraat en Stadhuisbrug heeft op de begane grond een eenvoudige rechthoekige winkelpui tussen natuurstenen muurdammen, de tweede en derde bouwlaag hebben aaneengesloten vensterreeksen, geleed door pilasters over beide bouwlagen, eindigend in figuratieve voorstellingen. De vierde bouwlaag heeft een smalle, horizontale vensterstrook met borstwering. Ook hier figuratief beeldhouwwerk. Interieur met oorspronkelijk trappenhuis met enkele glas-in-lood vensters en lambrisering, ook glas-in-lood vensters op de verdiepingen en boven de vierde verdieping een lichtkoepel met glas-in-lood.

Waardering

Voormalig WARENHUIS (Magazijn "De Zon") van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een winkelpand rond 1900 met latere uitbreidingen. Tevens vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente situering aan de Stadhuisbrug/Choorstraat/Oudegracht in het historische stadscentrum.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkelmagazijn

Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Warenhuis