Utrecht A 3994 A9
Utrecht A 3994 A7
Domstraat 7 A-J, 3512 JA te Utrecht
Domstraat 9 A-E, 3512 JA te Utrecht
Domstraat 11, 3512 JA te Utrecht
Domstraat 13, 3512 JA te Utrecht

Inleiding

In 1924 gebouwd WINKEL- en WOONHUISBLOK naar ontwerp van architect W.A. Maas in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid.

Omschrijving

Geheel in gele baksteen en Noors verband gemetseld winkel-woonhuisblok, bestaande uit vier bouwlagen onder plat dak. De gevel is vijf traveeën breed met op de beganegrond een - gedeeltelijk gewijzigde - etalage oorspronkelijk uitgevoerd met grote vensterkast in staal en glas en teruggelegen ingangen, deuren uitgevoerd in staal, een betonnen luifel op tweederde hoogte met daarboven in oorsprong verdiept liggende bovenlichten. Tweede bouwlaag met vensterkasten, uitgevoerd in staal en baksteen, met betonnen luifel en vlak in de gevel liggende bovenlichten. Derde verdieping eveneens met vensterkasten, in gedruktere uitvoering. Terugliggende vierde bouwlaag, die overdekte galerij vormt.

Waardering

Winkel-woonhuisblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant voorbeeld van Nieuwe Zakelijkheid en als onderdeel van het oeuvre van W.A. Maas.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)

Functionalisme