Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514257
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82638/41
Kadastrale aanduiding
Utrecht C 1304
Choorstraat 14, 3511 KM te Utrecht

Omschrijving

Inleiding

In 1906 gebouwd voormalig WINKELWOONHUIS van levensverzekeringsmaatschappij "De Utrecht" naar ontwerp van J.F. Staal en A.J. Kropholler met sterk naar de Moorse bouwstijl verwijzende elementen.

Omschrijving

Onderkelderd pand op rechthoekige plattegrond met drie bouwlagen en stijl zadeldak tussen tuitgevel loodrecht op de rooilijn en vooraan een dwars geplaatst zadeldakje. Voorgevel geheel bekleed met platen van gepolijst roze graniet, met kantelen als gevelbeëindiging. Beganegrond met terugliggende winkelpui uitgevoerd in brons en hout met driezijdige portiek waarin winkel- en wooningang zijn gesitueerd. Tweede en derde bouwlaag met drie gekoppelde vensters met deelzuilen, op tweede bouwlaag inpandig balkon vormend. De orientaalse invloed komt sterk tot uiting in de rondbogen Achtergevel met hoge rondboogvormige toegang tot de kelder, achter overbouwde werf, daarboven drie bouwlagen en topgevel met zolder met kleine zijlichten. Gekoppelde vensters met hardstenen omlijsting en deelzuiltjes. Boven venster derde bouwlaag in kunststeen uitgevoerd symbool voor de levensverzekeringsmaatschappij. Hijsbalk in de geveltop.

Waardering

WINKELWOONHUIS, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant voorbeeld van Moorss geïnspireerde stijl en als onderdeel van het oeuvre van architecten Staal en Kropholler; vanwege de stedenbouwkundige waarde door de ligging aan de gracht met een overbouwde werf.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Verzekeringskantoor

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1906
1906
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Oriëntalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Staal, J.F. ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur