Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514258
Complexnummer
522621 - Oud-Katholieke Kerk St. Gertrudis
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82638/35
Kadastrale aanduiding
Utrecht C 8249
Willemsplantsoen 3, 3511 LA te Utrecht

Omschrijving

Willemsplantsoen 3

Inleiding

In 1914 als PASTORIE bij de Oud-Katholieke kerk St. Getrudis gebouwd naar ontwerp van E.G. Wentinck in een aan Berlage ontleende stijl.

Omschrijving

Vrijstaande pastorie op L-vormige plattegrond van twee bouwlagen en pannen afgeplat schilddak loodrecht op de voorgevel, met steekkap voor topgevels rechts vóór en vooraan de zijgevels. De pastorie is verbonden met de kerk via een verbindingsgang aan de noordzijde. Vier traveeën brede bakstenen voorgevel, alle gevels met detaillering in geglazuurde baksteen, kunststeen, pleister en hout. De risaliet rechts in de voorgevel heeft een topgevel, die, evenals de topgevels van de zijgevel, voorzien is van imitatie vakwerk in Chaletstijl. Het linker deel van de voorgevel heeft een brede daklijst en overstek met consoles en daarboven een dakkapel. Aan alle zijden dubbele en enkele houten schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten en kunststeen lateien. Tussen de vensters op de tweede bouwlaag in het rechter geveldeel een gevelsteen met het wapen van de oud-katholieke kerk.

Achtergevel met karakteristieke dakkapel met ondermeer lijst op klossen en gebogen fronton.

Waardering

Pastorie van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een door Berlage geïnspireerde bouwstijl en vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de verbintenis met de naastgelegen Oud-Roomskatholieke St. Gertrudis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522621. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Wentinck, E.G. jr ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur