Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514261
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 mei 2001
Kadaster deel/nr: 
12040/36
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Utrecht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Utrecht
X-Y coördinaat: 
136413 - 455699

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Dubbel HERENHUIS ("Mariënhof", nrs 3;3a;3b en "Mariënweerd" nr 4) gebouwd in 1910 in Traditionalistische stijl, aan de achterzijde gelegen aan het Willemsplantsoen.

Omschrijving

Breed, onderkelderd dubbelpand, van twee bouwlagen en platte kap met dakschilden aan vóór- en achterzijde, opgetrokken in baksteen, natuursteen, hout, geglazuurde baksteen en deels v.w.b. de laatste geleding van de lichtrisalerende zijdelen van de gevel bekleed met daktegels en deels beschoten top. De voorgevels van beide huizen zijn ten opzichte van elkaar gespiegeld en ieder drie traveeën breed waarvan de buitenste een tot puntgevel opgetrokken hoekrisaliet is. Eerste bouwlaag met ieder in het middendeel een ingangspartij met deur onder houten afdak en met glas-in-lood boven- en zijlichten en stenen stoep, daarnaast een inpandig gelegen balkon met stenen borstwering, waaronder keldervensters. De vensters in de gehele gevel zijn afwisselend kruis-, klooster en schuifvensters, het merendeel met luiken, alle met natuurstenen lateien en onderdorpels, boven de inpandige balkons komt een puibalk rustend op sleutelstukken voor. Boven de ingangen vierlichts bovenlichten, twee ingemetselde gevelstenen "Marienweerd" en "Mariënhof". Middendeel van de gevel wordt beëindigd met brede houten gootlijst op consoles, daarboven twee dakkapellen met vierstrooksvenster.

De derde geleding van de hoekrisalieten zijn uitgerust met twee zoldervensters met bovenlicht, belegd met rode daktegels en uitkragende beschoten geveltop.

Achtergevels aan Willemsplantsoen ook gespiegeld, nu met tot dubbele steekkap opgetrokken middenrisaliet en lagere zijvleugels van twee bouwlagen. Geveldetaillering conform gevel Mariahoek met extra toevoeging van balkons voor middendeel en stores boven de vensters. Interieur Mariahoek 4 met ondermeer monumentale entree-hal, trappenhuis met lantaarn en op de begane grond en de verdiepingen stucplafonds en diverse schouwen. Alle vensters en deuren met originele kozijnen.

Waardering

Dubbel HERENHUIS van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een dubbel woonhuis, opgetrokken in traditionele stijl. Tevens vanwege de stedenbouwdige waarde vanwege de situering aan zowel de Mariahoek als het Willemsplantsoen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMariahoek33511 LDCentrumUtrecht
NeeMariahoek43511 LDCentrumUtrecht
NeeMariahoek3A3511 LDCentrumUtrecht
NeeMariahoek3B3511 LDCentrumUtrecht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
UtrechtC6235
UtrechtC6234

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101910exactvervaardiging