529108 - Historische stadswallen
Utrecht B 5271
Abstede D 68
Utrecht B 4732
Utrecht, Tegenover Maliesingel 77, Centrum

Inleiding

ABSTEDERBRUG met HEKKEN en LANTAARNS gebouwd in 1901 in Jugendstil naar ontwerp van de Dienst Gemeentewerken onder directie van F.J. Nieuwenhuis. Gelegen over de Maliesingel als verbinding tussen de Nieuwegracht en de Maliesingel.

Omschrijving

Vaste boogbrug met 2 doorvaartopeningen van 7 meter hoog en een breedte van 12 meter. Gemetselde brug met betonnen fundering en dekbanden en -stukken van hardsteen. Gemetselde lantaarnposten met stenen dekstukken en lantaarns van smeedijzer. Zowel de lantaarns als de smeedijzeren hekwerken en leuningen met gestileerde vormen in Jugendstil.

Waardering

Abstederbrug met hekken en lantaarns van algemeen belang vanwege de vormgevings waarde in Jugendstil en vanwege de kwaliteit van de architectonische en constructieve vormgeving en de inpassing in het landschap.

Dienst Gemeentewerken Utrecht ; Stad Utrecht