529108 - Historische stadswallen
Utrecht B 4764
Utrecht B 5056
Abstede B 6506
Tegenover Maliesingel 18, 3581 BE te Utrecht

Inleiding

HERENBRUG met ijzeren BRUGLEUNING, in 1905 gebouwd in Jugendstil over de singelgracht ontworpen door A.W.C. Dwars, in opdracht van de Dienst Gemeentewerken onder leiding van F.J. Nieuwenhuis, met bijbehorende LANTAARNS Een HEKWERK.

Omschrijving

Vaste brug, aansluitend op de Herenstraat, op geheide schoorpalen met paraboolvormige overspanning in gewapend beton, bekleed met hardsteen. Landhoofden ommetseld in baksteen met hardstenen afdekplaten. Aan beide zijden van de brug twee lantaarnposten (4 in totaal) van hardsteen, daarop smeedijzeren lantaarns in Jugendstil vormgeving. Hekwerk met gestileerde plantenmotieven.

Waardering

Vaste BRUG met bijbehorende onderdelen over de Maliesingel van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Jugendstil, tevens vanwege de bouwhistorische waarde als een van de oudste nog bestaande bruggen in gewapend beton in Nederland.

Dienst Gemeentewerken Utrecht ; Stad Utrecht