Utrecht C 6577
Oudegracht 161, 3511 AL te Utrecht

Oudegracht 161

Inleiding

Voormalig MODEMAGAZIJN ("Gerzon"), gebouwd tussen 1914-1918, naar ontwerp van architect J. van der Lip in een stijl verwant aan het Weense (Sezession) Expressionisme. Het pand is aan de Oudegracht gelegen, ingesloten tussen twee stegen: het Massegat en de Hekelsteeg; in 1919 en 1921-1922 uitgebreid naar ach eren in 1919 en 1921-22 eveneens naar ontwerp van Van der Lip in een sobere, niet verwante stijl.

N.B. Winkelpui vernieuwd.

Omschrijving

Voormalig modemagazijn op rechthoekige plattegrond met achterbouw. Aan de grachtzijde vier verdiepingen hoge symnmetrisch ingedeelde voorgevel met plat dak met schilden. Zeven traveeën brede voorgevel met middelste drie traveeën verhoogd tot vijfde verdieping, doorstekend in de kap en beëindigd met zware kroonlijst (met daarop oorspronkelijk de tekst "GBR. GERZON"). Het geheel is opgetrokken in betonskelet en gevelbekleding met pleister met scharreerslag en natuursteen. Etalage op begane grond met afgeronde hoeken aan weerszijden van diep terugliggende ingang. Drie erboven gelegen verdiepingen ingedeeld met smalle schuifvensters tussen pilasters en lisenen. Alleen de hoeken van de eerste twee bouwlagen zijn afgerond. Tussen de bouwlagen brede lijsten. Zijgevels in gelijke stijl uitgevoerd. Gehele pand met brede dakgoot. Voorts onder meer op de zowel horizontale als verticale geledingen aangebrachte fantasie- motieven. Alle schuiframen bevatten door roede ingedeelde bovenlichten.

Achterbouw geheel opgetrokken in baksteen met drie bouwlagen en hoge steile kap. Enkelvoudige houten vensters, onder meer in horizontale reeksen geplaatst in de gevels. Op de begane grond eenvoudige winkelpuien in het eerste deel aan de Grachtzijde. Gevels met brede houten overstek.

In het interieur nog het oorspronkelijke trappenhuis, bekleed met een patroon van gele en groene tegels.

Waardering

VOORMALIG MODEMAGAZIJN "Gerzon" van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als oorspronkelijk en gaaf ontwerp geïnspireerd op het Expressionisme van de Weense "Sezession". Tevens van belang als vroieg voorbeeld van een gebouw met betonconstructie. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering aan de Weerdzijde in het historische centrum.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkelmagazijn

Latere verbouwingen