Utrecht A 544
Voorstraat 89, 3512 AL te Utrecht

Voorstraat 89

Inleiding

In 1935 tot BIOSCOOP verbouwd ouder pand op de hoek van Drift en Voorstraat, in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid naar ontwerp van de architecten N. Andriessen en J. van der Weele.

Omschrijving

Hoekpand op nagenoeg rechthoekige plattegrond, bestaat uit twee gestapelde blokvormige bouwdelen. De aan twee zijden vrijliggende gevels zijn overwegend gesloten. Het geheel met plat dak. Geheel met witgeschilderd spuitpleister bedekte gevels met twee trappenhuizen met karakteristieke boven elkaar gesitueerde rondvensters en glasstroken, verhoogd tot ranke pyloon. De trappenhuizen zijn gesitueerd op de overgang met de naastgelegen bebouwing zowel aan de Drift als aan de Voorstraatzijde. Iets terugliggende begane grond met -vernieuwde- ingang aan Voorstraatzijde en rechts een reeks vitrinekasten. Aan de Driftzijde ijzeren nooddeuren. Langs gehele eerste bouwlaag een betonnen rand, boven de vitrinekasten rechts lager gesitueerd.

In de gevel aan Driftzijde diverse horizontale vensterreeksen uitgevoerd in hout en staal. Hoge zaal, terugliggend oprijzend vanuit de bouwmassa, met sculpturaal gevelelement aan Voorstraatzijde met daarin twee vlaggenhouders. Indeling van het interieur met foyer op eerste en tweede verdieping aan de Driftzijde, grote bioscoopzaal aan de Voorstraatzijde. Indeling enigszins gewijzigd. Voorts nog aanwezig enkele waardevolle onderdelen als het stalen trappenhuis aan de Driftzijde, de lambrizering en de diverse lichtornamenten in de bioscoopzalen.

Waardering

Tot bioscoop verbouwd ouder pand van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en karakteristiek voorbeeld van een bioscoop met invloeden van de Nieuwe Zakelijkheid. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de geschiedenis van de bioscoop in Nederland.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Bioscoop

ouder pand