Utrecht B 4557
Hamburgerstraat 30, 3512 NS te Utrecht
Hamburgerstraat 32, 3512 NS te Utrecht

Hamburgerstraat 30;32

Inleiding

Voormalig GERECHTESGEBOUW (kantongerecht), gebouwd in 1912 naar ontwerp van hoofd- ingenieur-architect van Justitie W.C. Metselaar in een overwegend van de neorenaissance afgeleide bouwstijl.

Gelegen aan voorplein tesamen met reeds van Rijkswege beschermd voormalig Paleis van Justitie, Hamburgerstraat 28, verbonden via een 16de eeuwse poortje, en met 2 grote lindes en omsloten door reeds van Rijkswege beschermd hekwerk met fasces-symbolen.

Omschrijving

Kantongerechtsgebouw met L-vormige plattegrond, kelder en twee bouwlagen onder snijdende schilddaken. De hoeken van de voorgevel zijn uitgevoerd als risalieten. Voor-, rechter- en linkergevel opgetrokken in oranje-gele stengperssteen, strekken boven de vensters en banden uitgevoerd in oranje-rode strengperssteen. Voorts zijn de detaillering van de gevel en de trap uitgevoerd in hardsteen. De segmentbogen boven de vensters en fries zijn gedecoreerd met siermetselwerk. Boven de deur een hardstenen wapenplaat en tekstplaquette met het opschrift "KANTONGERECHT". Interieurplattegrond met gang aan de voorgevel, daarachter de vertrekken gelegen, trappenhuis aan noordzijde. Interieurafwerking ondermeer met de oorspronkelijke lambrisering, plafonds, gangen met glas-in-lood vensters, deuren, lijstwerk. Oorspronkelijke kap.

Waardering

Gerechtsgebouw (kantongerecht) met poortje en voorplein met 2 lindes van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als sober uitgevoerd voorbeeld van een van zijn vroege ontwerpen uit het grote oeuvre van rijksbouwmeester W.C. Metselaar. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van het Justitie-complex en bezit als zodanig ensemblewaarde.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Gerechtsgebouw(E) Kantongerecht

Metselaar, W.C. ; Stad Utrecht