Abstede C 4604
Wagenstraat 50, 3581 WR te Utrecht

Wagenstraat 50

Inleiding

Rond 1880 gebouwd BRANDSPUITHUISJE in Chaletstijl en gesitueerd aan de Oosterspoorlijn (tracé Hilversum-Utrecht-Amersfoort )ter hoogte van de overweg.

Omschrijving

Pand op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag met zadeldak evenwijdig aan de Wagenstraat. In het midden van langsgevels een met een topgevel met makelaar aangekapt zadeldak. Ter plaatse van de op een zelfde hoogte snijdende nokassen bevindt zich een houten dakruiter. Links en rechts is op de lange nok een ventilatiekanaal met kap geplaatst. In baksteen met bruine geglazuurde baksteen opgetrokken gevels onder een met leien gedekt dak. De gevel aan de Wagenstraat drie traveeën breed met licht risalerende middentravee opgetrokken tot topgevel. De korte gevel aan de Burgermeester Reigerstraat bevat slechts de brede inrit met deuren onder rondboogvormige beëindiging. Kap met breed overstek op schoren.

Waardering

Brandspuithuisje van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en markant voorbeeld van een evenwichtig ontworpen bedrijfsgebouw in Chaletstijl. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de geschiedenis van de brandpreventie. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging tegen het spoor.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Brandspuithuisje