Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514289
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82642/34
Kadastrale aanduiding
Abstede C 5545
Abstede C 8035
Mecklenburglaan 3, 3581 NV te Utrecht
Mecklenburglaan 1, 3581 NV te Utrecht

Omschrijving

Inleiding

SCHOOLGEBOUW van de Openbare Lagere School ('Koningin Wilhelminaschool'), in 1918 naar ontwerp van architect S.F Loeb gebouwd in een stijl verwant aan het werk van H.P. Berlage, met SCHOOLPLEIN, ONDERWIJZERSWONING en HEK. De school is gelegen op een driehoekig terrein tussen de Minstroom, de Laan van Mecklenburg en de Nicolaasweg.

Omschrijving

Schoolgebouw op L-vormige plattegrond, bestaande uit een lokalenvleugel (nd-zd-as) rechts van twee bouwlagen met kap, in een stompe hoek daarop staande vleugel met dienstruimten en een gymnastieklokaal van één bouwlaag met geknikt zadeldak. In de binnenhoek tussen de vleugels aan de Mecklenburglaan (noordzijde) is een toren gesitueerd, met de ingangspartij en trappenhuis met glas-in-lood vensters. Toren op vierkante plattegrond, met ingang in rondboogvormig portaal. De ongelede toren wordt beëindigd met een uitkragende gemetselde lijst. De in omvang kleinere opbouw die de toren afsluit bezit per gevel drie vierkante vensters, afgesloten met een gootlijst, waarboven een tentdak met pannen gedekt. Aan de Mecklenburglaan ligt het schoolplein, omzoomd door een entreehek met pijlers. De ingang heeft gemetselde, halfronde muurtjes, die tevens als bankjes vormgegeven zijn. Gevels opgetrokken in baksteen met oranje en zwarte geglazuurde tegels ter decoratie. De vleugel rechts met de schoollokalen heeft aan de pleinzijde een vrij gesloten gevel met smalle houten vensters met ruitvormige roedenverdeling in de bovenlichten, op de beganegrond een dubbele houten deur met boven- en zijlichten. De achtergevel aan de Nicolaasweg is opener met klaslokaal-ramen, per lokaal 3 maal 3 vensters. Deze vleugel met het gymnastieklokaal heeft een identieke vormgeving, met een vrij gesloten gevel aan de Mecklenburglaan en een gevel met grote vensters aan de Minstroom.

De blinde kopgevel van het gymnastieklokaal aan de Mecklenburgzijde heeft een gevelsteen met bloemmotieven.

Op de kop van de Mecklenburglaan en de Nicolaasweg is het schoolgebouw via gemetselde tuinmuurtjes verbonden met een onderwijzerswoning op rechthoekige plattegrond. De woning is opgetrokken in vergelijkbare stijl als de school. Gericht op de Mecklenburglaan is de monumentale ingang met gemetselde pilasters en houten lijst, voor de ingang een stoep. Voorts vrij dichte gevels.

Waardering

SCHOOLGEBOUW met ONDERWIJZERSWONING, SCHOOLPLEIN en HEKWERK van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant en gaaf voorbeeld van een schoolgebouw beïnvloed door het werk van H.P. Berlage. Tevens vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1918
1918
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Rationalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Loeb, S. ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur