Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514291
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82641/39
Kadastrale aanduiding
Abstede C 6004
Oudwijk 37, 3581 TH te Utrecht

Omschrijving

Oudwijk 37

Inleiding

WOONHUIS met garage, gebouwd in 1928 Amsterdamse Schoolstijl naar ontwerp van architect A. Kool. Het pand is gelegen op de afgeronde straathoek en georiënteerd op het Wilhelminapark.

Omschrijving

De brede in baksteen opgetrokken voorgevel, met afgeronde vorm de hoek van de straat volgend, bezit twee bouwlagen. De middenas wordt gevormd door in het dak doorgetrokken muurwerk dat links een vensteras bevat waarin een erker onder een met een luifel gedekt balkon en rechts over de verdiepingen twee van glas in lood voorziene vensterstroken. Het woonhuis is met een laag tuinmuurtje verbonden met bijbehorende garage. Rechts hiervan inpandige ingang en omgehoekt raam van samengesteld venster met balkon op tweede bouwlaag onder fors overstek. De linkerzijde van de gevel wordt in beslag genomen door twee samengestelde vensters per bouwlaag. Links in de gevel breed geveldeel met drielichtvenster op begane grond. Deuren en vensters in diverse vormen, onder meer overhoeks geplaatst en halfrond. Voorts specifieke vormgeving van de gevel onder meer door brede overstekken, natuurstenen decoraties en vlaggestok.

Ter rechterzijde, met huis verbonden via muurtje met houten hekwerk, eenlaags garage met dubbele houten garagedeur en zeer steil pannen zadeldak loodrecht op de rooilijn.

Waardering

WOONHUIS met garage van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een woonhuis in Interbellum architectuur met invloeden van Amsterdamse Schoolstijl. Voorts vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging aan het Wilhelminapark.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1928
1928
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
invloeden
Amsterdamse Schoolstijl

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kool, A ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur