Abstede C 6524
Oudwijkerlaan 47, 3581 TB te Utrecht

Oudwijkerlaan 47

Inleiding

VILLA met ommuurde tuin, gebouwd in 1914 naar ontwerp van K.P.C. de Bazel in Rationalistische bouwstijl. Villa en tuin zijn gericht op de plantsoenaanleg van Oudwijk/ Wilhelminapark/ Emmalaan.

Omschrijving

VILLA op samengestelde plattegrond, met een twee bouwlagen tellende hoofdmassa onder hoog schilddak, gedekt met leien in maasdekking. Geheel in baksteen (kruisverband) en natuursteen opgetrokken gevels. Voorgevel met links in de hoekrisaliet een rechthoekige erker onder een balkon. Daarnaast vijf vensterassen breed geveldeel met links ingang onder houten portiek op zuilen, daarboven rond venster. Voorts deur en schuifvensters alle met roedeverdeling, in met diepe neggen en op natuurstenen onderdorpels. Rechts eenlaags aanbouw met hoog schilddak gedekt met leien, vensters met roedeverdeling en deur.

Hoge kap, met diverse dakkapellen met steekkappen en rondboogvormig dakvenster, gedekt met leien, met vensters met roedeverdeling. Bekroning van de kap met twee markante gemetselde schoorstenen op de nokeinden. Linker- en achtergevel in gelijke stijl opgetrokken, maar eenvoudiger. Achtergevel recentelijk verbonden met - overigens van bescherming uitgesloten - nieuwe aanbouw, waarbij de gevel intakt gehouden is.

Waardering

VILLA van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een woonhuis in Rationalistische stijl opgetrokken en als onderdeel van het oeuvre van K.P.C. de Bazel. Tevens vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging en als onderdeel van een groter ensemble villa-achtige bebouwing in een plantsoenaanleg.

Rationalisme
Oud-Hollandse elementen