Abstede C 7381
Wolter Heukelslaan 8, 3581 SP te Utrecht
Wolter Heukelslaan 32, 3581 SR te Utrecht
Wolter Heukelslaan 33, 3581 SR te Utrecht
Wolter Heukelslaan 34, 3581 SR te Utrecht
Wolter Heukelslaan 35, 3581 SR te Utrecht

Inleiding

HOFJE, in 1861 gebouwd door de Stichting der Eleëmosynae van Oudmunster. Het hofje, bestaande uit aaneengesloten rijtjes woningen met twee korte dwarsgeplaatse vleugels, omarmt een tuin,- waarin vijf gietijzeren pompen -, die door een spijlenhek op laag gemetseld muurtje van de straat wordt afgescheiden.

Omschrijving

Hofjeswoningen, uitgelegd op een u-vormige plattegrond, waarbij lang middendeel evenwijdig is geplaats aan de Wolter Heukelslaan en de korte dwarsvleugels hier haaks op. De eenlaags woningen zijn in baksteen opgetrokken, onder gebroken kap, belegd met gesmoorde opnieuw verbeterde Oud Hollandse pan. De tweebeukige woningen bevatten in de voorgevel een paneeldeur onder bovenlicht waarin roedeverdeling (Andreaskruis) en een door luiken geflankeerd 3x(1+3) schuifraam. Raam en deur worden door een strek ontlast. Boven de door gesneden consoles gedragen daklijst sluiten platgedekte dakkapellen aan waarin een 3x3-ruits draairaam. De twee als tuitgevel uitgevoerde eindgevels van de dwarsvleugels bevatten een van een keperboogvormig bovenlicht voorzien stolpraam op de zolderverdieping in plaats van een dakkapel aan de voorzijde van de eindwoning. De hoeken van de gevel en de schuine daklijn met schouders, zijn licht uitgemetseld. Ter plaatse van de achtertuin grenst aan deze woningen een tuinmuur waarin een poortje. In de tuin bevinden zich behalve vijf gietijzeren pompen in hardstenen behuizing, enkele fraaie bomen. De tuin wordt door een spijlenhek op gemetseld muurtje door twee draaihekken tussen hardstenen kolommen op de straat ontsloten. Het lage muurtje is een voortzetting van de gecementeerde plint van de eindwoningen en wordt door een natuurstenen dekplaat afgedekt.

Waardering

HOFJE (van Eleëmosynae) met pompen en hek, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van een voor hofjeswoningen veelal geldende eenvoudige en doelmatige bouwstijl. Van cultuurhistorische waarde vanwege zijn bestemming welke is verbonden met de armenzorg. Van stedenbouwkundige waarde vanwege zijn ligging met gesloten karakter alsook als autonoom gebied met specifieke inrichting.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Hofje

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Hofjeswoning